Pet ruskih kompanija proizvodit će vakcinu Sputnik V

Velika klinička ispitivanja Sputnika V, odnosno treću fazu ispitivanja s najmanje 40 hiljada učesnika, Rusija je pokrenula krajem augusta, ali ispitivanja još nisu završena.

31
Pet ruskih kompanija aktivno radi na pripremama za proizvodnju vakcine protiv koronavirusa Sputnik V, izjavio je čelnik Ruskog fonda za izravna ulaganja Kiril Dmitriev u eteru televizijskog kanala Russia-1.
Kako je precizirano u press-službi fonda, vakcinu će proizvoditi tvrtke Binnopharm, R-Pharm, Biocad, Generium i Center Gamaleya.

“Imamo pet firmikoje planiraju proizvodnju cjepiva u bliskoj budućnosti i u skladu s tim vrlo aktivno rade na naglom povećanju kapaciteta. Mislim da ćemo to vidjeti sljedeći mjesec, a u decembru još i više”, rekao je.

Ranije je fond za izravna ulaganja izvijestio kako je iz raznih zemalja svijeta zaprimio zahtjeve za ukupno više od 1,2 milijarde doza vakcine Sputnik V.

Sputnik V prvo je registrirano cjepivo protiv koronavirusa. Proizveo ga je institut Gamalei, a u augustu je dobilo potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravstva Ruske Federacije.

Međunarodna naučna zajednica primila je s rezervom vijesti o ruskoj vakcini ističući nedovoljno ispitivanja prije uporabe. Velika klinička ispitivanja Sputnika V, odnosno treću fazu ispitivanja s najmanje 40 hiljada učesnika, Rusija je pokrenula krajem augusta, ali ispitivanja još nisu završena.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here