Novi zamah projekta Južna interkonekcija BiH i Hrvatska – Obezbjeđena dodatna podrška iz EU Fondova

Plan obuhvata deset vodećih investicijskih inicijativa u ključnim oblastima za ekonomski razvoj, od kojih je za BH-Gas značajna održiva transportna i energetska povezanost.

27

BH-Gas ovim želi obavijestiti javnost da je Evropska Komisija usvojila sveobuhvatan plan za Zapadni Balkan, te dala prijedlog za dodjelu devet milijardi EUR bespovratnih sredstava iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć IPA III za period 2021. do 2027. godine.

Plan obuhvata deset vodećih investicijskih inicijativa u ključnim oblastima za ekonomski razvoj, od kojih je za BH-Gas značajna održiva transportna i energetska povezanost.

S tim u vezi, u okviru Inicijative 5, a slijedeći EU politike za čistu energiju koja podrazumjeva prestanak korištenje uglja, u planu je realizacija projekta gasovoda Južna interkonekcija BiH i Hrvatska.

Projekat Južna interkonekcija BiH i Hrvatska je u funkciji povezivanja transportnih sistema BiH i Hrvatske, s ciljem obezbjeđenja sigurnog i pouzdanog snabdjevanja prirodnim gasom primarno postojećih potrošača, diversifikacije izvora (gas iz Kaspijske regije preko IAP projekta, LNG sa Terminala Krk, gasna čvorišta Zapadne Evrope) i pravaca snabdjevanja i u konačnici integracije sa transportnim mrežama Zapadne Evrope.

Incijativa 5 se odnosi i na dovršetak Jonsko-jadranskog projekta (IAP), koji podrazumjeva izgradnju gasovoda od Albanije, gdje se povezuje sa Trans-jadranskim gasovodom (TAP), preko Crne Gore do postojećeg transportnog sistema u Hrvatskoj. Južna interkonekcija BiH i Hrvatska pravcem Zagvozd (HR) – Posušje (BiH) – Novi Travnik predstavlja dio IAP projekta.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here