Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj pala deseti mjesec uzastopno

U prvih osam mjeseci 2020. industrijska proizvodnja u Hrvatskoj pala je za 5,2 posto u odnosu na isti prošlogodišnji period

23

Hrvatski Državni zavod za statistiku objavio je danas da je industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u avgustu pala 1,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na isti lanjski mjesec smanjena za 1,2 posto. To je već deset mjesec zaredom da  hrvatska proizvodnja pada, ali sporije nego u julu, kada je skliznula 1,6 posto.

Pad proizvodnje u avgustu na godišnjem nivou zabilježen je u dva od pet sektora, a najviše – 5,1 posto, u proizvodnji netrajnih proizvoda za široku potrošnju. Proizvodnja energije smanjena, pak, za 0,2 posto.

S druge strane, proizvodnja kapitalnih proizvoda porasla je za 4,5 posto, a s rastom od 0,8 posto slijedila je proizvodnja intermedijarnih proizvoda. Proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju porasla je za 0,5 posto.

U prvih osam mjeseci ove godine industrijska proizvodnja u Hrvatskoj pala je za 5,2 posto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here