Evropska komisija se žali na presudu u sporu sa Appleom

Evropska komisija podnijet će žalbu na presudu Općeg suda EU kojom je poništena njena odluka da Apple mora vratiti 13 milijardi eura poreza u irski budžet

31

Evropska komisija podnijet će žalbu na presudu Općeg suda Evropske unije kojom je u julu poništena njena odluka iz avgusta 2016. prema kojoj je američki Apple morao vratiti 13 milijardi eura u irski budžet.

“Komisija smatra da je Opći sud u svojoj presudi počinio niz pravnih grešaka i stoga to pitanje pokreće pred Sudom Evropske unije”, izjavila je Margrethe Vestager, potpredsjednica Evropske komisije za politiku tržišnog natjecanja.

Evropska komisija je 30. avgusta 2016. odlučila da Apple mora vratiti 13 milijardi eura u irski budžet zbog poreznih olakšica koje im je Irska omogućila. Nakon trogodišnje istrage, Komisija je zaključila da je američka kompanija na nezakonit način koristila porezne povlastice u Irskoj. Komisija je tada utvrdila da je selektivni pristup omogućio  Appleu da plati korporativni porez u visini od jedan posto svoje evropske dobiti iz 2003. godine, što je 2014. palo 0,005 posto, te da je Irska time odobrila Appleu nelegalne porezne olakšice, što mu je omogućilo da plati manje poreza u odnosu na druge kompanije.

S druge strane, Opći sud je u svojoj presudi zaključio da “Komisija nije uspjela dokazati da je Apple imao selektivnu ekonomsku prednost koju mu je irska država dala poreznim olakšicama”.

“Osigurati da sve kompanije, velike i male, plaćaju pošten udio u porezu i dalje je glavni prioritet Komisije. Opći sud u više je navrata potvrdio načelo da, iako su države članice nadležne za utvrđivanje svojih poreznih zakona, one to moraju učiniti u skladu s pravom Unije, uključujući pravila o državnim podrškama. Ako države članice određenim multinacionalnim preduzećima daju porezne olakšice koje nisu dostupne njihovim suparnicima, time se narušava pošteno tržišno natjecanje u Evropskoj uniji, kršeći pravila o državnim potporama. Moramo nastaviti ulagati napore kako bismo uspostavili odgovarajuće zakonodavstvo za rješavanje rupa u zakonu i osiguranje transparentnosti. Stoga predstoji još posla, između ostalog  kako bi se osiguralo da sva preduzeća, uključujući digitalna, plaćaju pošten dio poreza tamo gdje je potrebno”, istaknula je Vestager, koja je u prethodnim godinama stekla veliku popularnost upravo zbog izricanja visokih novčanih kazni za više multinacionalnih kompanija.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here