Slovenske zidanice postale turistički hit u vrijeme koronakrize

Preko turističkih agencija zidanice se reklamiraju se kao "vinogradarske klijeti" na brijegu s odličnim pogledom na prirodu, te prilika za odmak od stresa u gradovima, a stranim gostima ističe se brza dostupnost preko aerodroma u Ljubljani i Zagrebu

21
Skromne poljske kućice u kojima su slovenski vinogradari prešali grožđe i nekad prespavali postale su pravi turistički hit u vrijeme koronakrize.
Takozvane “zidanice” ili “hramovi” (kako ih nazivaju u štajerskom vinogorju oko Maribora) mogle bi se opisati kao kombinacija dalmatinske konobe i zagorske “klijeti”, u 70-im godinama masovno su transformirane u vikendice za srednju klasu, dok sada postaju dio ekskluzivne turističke ponude i intenzivno promovirani turistički brend u koji ulaže i turistička zajednica.

– Lani smo imali 5475 noćenja, a tri četvrtine gostiju čine oni iz Njemačke, Nizozemske, Belgije, Italije i Francuske, kazao je za “Dolenjski list” – lokalne novine iz Novoga Mesta – Matjaž Pavlin, tajnik turističkog konzorcija slovenskih “zidanica”, dodajući kako su najčešći inozemni gosti stariji parovi.

Nekada skromne kućice iznad vinskog podruma sada su preuređene za međunarodnu klijentelu koja se želi relaksirati i opustiti, neke imaju masažni bazen ili finsku saunu, te vinoteku u donjim prostorijama čiji se ključ može dobiti u dogovoru s vlasnikom.

Preko turističkih agencija zidanice se reklamiraju se kao “vinogradarske klijeti” na brijegu s odličnim pogledom na prirodu, te prilika za odmak od stresa u gradovima, a stranim gostima ističe se brza dostupnost preko aerodroma u Ljubljani i Zagrebu.

U prva dva mjeseca zidanice su imale trostruki broj rezervacija i posjeta u odnosu na lani, kažu slovenski turistički radnici koji rade na promociji takve vrste odmora. Doduše, mnoge su rezervacije bile otkazane nakon proglašene epidemije Covida-19, ali se sada gosti vraćaju i dio je “vinogradarskih” turističkih kapaciteta popunjen sve do septembra.

Jačanje turizma u vinogradarskim nastambama može pomoći i u očuvanju vinogradarstva i vinarstva kao tradicionalnih djelatnosti koje su sve ugroženije, kažu u konzorciju slovenskih “zidanica”.

“Mnogi danas zbog neisplativosti sijeku vinograde, što je velika ekonomska i nacionalna šteta. Ovo je prilika da se taj trend zaustavi i da se vlasnici zidanica riješe viškova vina”, kaže tajnik ove udruge Matjaž Pavlin.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here