Izgradnja VE Grebak počinje u oktobru

U izgradnju bi trebalo da bude uključena domaća građevinska operativa. Opština bi, na ime koncesione naknade, godišnje trebalo da prihoduje oko milion maraka

40
Izgradnja prve vjetroelektrane u Republici Srpskoj, trebalo bi da počne u oktobru, na lokalitetu Grebak kod Nevesinja, potvrdio je ministar Petar Đokić, obilazeći lokaliteta budućeg vjetroparka.
Ovo će biti najveća započeta investicija u oblasti energetike u Srpskoj u ovoj godini u vrijednosti od 130 miliona. Pripremni radovi, uređenje infrastrukture i gradnja, trebalo bi da počnu u oktobru. Vjetropark će graditi investitor iz Njemačke, nakon što je provedena potrebna procedura i izdata koncesija.

– Ova je investicija od velikog značaja za Republiku Srpsku zato što će u bilansima ukupno proizvedene električne energije, sa oko 50 megavata instalisane snage, bitno uticati na strukturu proizvedene energije i povećati obim iz obnvoljivih izvora, rekao je Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske.

U izgradnju bi trebalo da bude uključena domaća građevinska operativa. Opština bi, na ime koncesione naknade, godišnje trebalo da prihoduje oko milion maraka.

Mi uvijek idemo na potencijale vjetra, ovdje su uslovi izvanrerdni. Raduje nas što smo došli u fazu da pričamo o početnim radovima na projektu, istakao je Admir Rahimić, direktor VE Grebak d.o.o.

Godišnja proizvodnja iz VE Grebak procjenjuje se na oko 130 gigavatčasova struje.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here