Uz dodatnu investiciju od 200 miliona, vrijednost Infobipa premašila milijardu dolara

Investicija će pomoći Infobipu da se dodatno proširi u Sjedinjenim Američkim Državama kroz potencijalne akvizicije te da konkurira rivalima kao što je Twilio sa sjedištem u San Franciscu

115

Infobip sa centralom u Vodnjanu u Hrvatskoj, jedna od vodećih programerskih kompanija  u Hrvatskoj i ovom dijelu Evrope, prikupio je više od 200 miliona dolara u prvoj rundi finansiranja od investicijskog fonda One Equity Partners, objavio je Reuters, a prenosi Index.hr.

Time je vrijednost Infobipa premašila milijardu dolara.

Investicija će pomoći Infobipu da se dodatno proširi u Sjedinjenim Američkim Državama kroz potencijalne akvizicije te da konkurira rivalima kao što je Twilio sa sjedištem u San Franciscu, kazali su izvori Reutersa.

Infobip je osnovan 2006. godine, a pruža tehnologiju i usluge potrebne za višekanalni marketing, koja klijentima omogućuje komuniciranje s korisnicima putem tekstualnih poruka ili drugih aplikacija poput WhatsAppa. Klijenti su im i Uber, Viber, WhatsApp, Cosco i Unilever, koje komuniciraju s preko sedam milijardi mobilnih uređaja u više od 190 zemalja svijeta.

Infobip je prošle godine ostvario prihod od 602 miliona eura, što je 38 posto više u odnosu na godinu ranije.

U aprilu je došlo do 20-postotnog porasta u količini SMS poruka koje pošalju u odnosu na februar, jer su trgovačke kompanije tražile nove načine stupanja u kontakt s kupcima tokom pandemije koronavirusa i lockdowna.

Infobip će se sad fokusirati na širenje poslovanja, izjavio je jedan od izvora Reutersa.

Inače, jedan od većih ureda u regionu Infobip ima u Sarajevu, kao i Tuzli, sa više od 200 zaposlenih. Nedavno su od sarajevske Općine Centar u sarajevskom naselju Šip kupili zemlju. Na toj bi lokaciji Infobip u naredne dvije godine trebao izgraditi vlastiti objekat koji će mu omogućiti daljnje širenje na ovdašnjem ali i ostalim svjetskim tržištima koja se “pokrivaju” i iz ureda u Bosni i Hercegovini.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here