Njemačka ulaže 130 milijardi eura u ekonomski oporavak

Od 1. jula do kraja 2020. godine, standardna stopa PDV-a iznosit će 16 umjesto sadašnjih 19 posto, a najniža stopa bit će spuštena sa 7,0 na 5,0 procenata, što je mjera koja će državu koštati 20 milijardi eura

45

Vlada Njemačke postigla je dogovor o paketu fiskalnih podsticaja vrijednom 130 milijardi eura, kojim se predviđa veliko smanjenje poreza na dodanu vrijednost kako bi se ublažile ekonomske štete od pandemije korona virusa.

Od 1. jula do kraja 2020. godine, standardna stopa PDV-a iznosit će 16 umjesto sadašnjih 19 posto, a najniža stopa bit će spuštena sa 7,0 na 5,0 procenata, što je mjera koja će državu koštati 20 milijardi eura.

Kako prenosi Financial Times, Vlada također planira jednokratnu isplatu dječijeg dodatka u iznosu od 300 eura za svako dijete u zemlji.

Cilj ovog paketa je podsticanje potrošnje, pošto Njemačka izlazi iz vanrednog stanja uvedenog zbog pandemije i javni život se postepeno vraća u normalu.

Zbog pandemije, najveća evropska ekonomija ući će u najgoru recesiju u svojoj posljeratnoj istoriji, pri čemu će bruto domaći proizvod ove godine pasti za 6,3 posto, procjenjuju njemački zvaničnici, koji smatraju da bi bez hitnih mjera za rasterećenje kompanija i poreznih obveznika ekonomska šteta mogla biti još veća.

Najavljujući ovaj paket podsticaja, nejmačka kancelarka Angela Merkel podsjetila je da je Njemačka tokom pandemije imala sedam miliona radnika na prinudnom odmoru, “što ukazuje na to koliko je situacija krhka i da moramo uspjeti ojačati ekonomiju i tako zaštititi radna mjesta“.

Osim smanjenja PDV-a, usvojene mjere uključuju izdašnu finansijsku pomoć najugroženijim općinama te veće podsticaje za kupovinu električnih automobila.

Novi interventni paket,  koji dolazi povrh ekonomske pomoći, vrijedne 10,1 posto BDP-a, koju je Vlada odobrila na početku korona krize, koštat će 130 milijardi eura u 2020. i 2021. godini, pri čemu će 120 milijardi eura platiti savezna vlada, a ostatak regioni i općine.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here