Pad prihoda od najmanje 40 posto uvjet za subvencije Vlade KS

Poslovnim subjektima koji ispunjavaju uslove po radniku se može isplatiti do 50 posto minimalne mjesečne neto plaće u FBiH ako su imali pad prometa od 40 do 70 posto, te do 100 posto "minimalca" ako je taj pad bio veći od 70 posto

225

Vlada Kantona Sarajevo danas je usvojila Uredbu o postupku finansiranja dijela minimalne neto plaće u Federaciji BiH za april i maj 2020. godine.

Najavljeno je da će krajem sedmice biti raspisan javni poziv na koji će se moći prijaviti poslovni subjekti koji ispunjavaju uslove propisane Uredbom.

Pravo na isplatu dijela minimalne mjesečne neto plaće za april i maj mogu ostvariti poslovni subjekti, odnosno pravna i fizička lica koja samostalno obavljaju registrovanu poslovnu djelatnost i imaju sjedište u Kantonu Sarajevo ili im je poslovna jedinica sa sjedištem u Kantonu Sarajevo ili sa sjedištem izvan Kantona Sarajevo na području FBiH, ali se u Kantonu Sarajevo nalazi poslovna jedinica koja je u sastavu poslovnog subjekta, imaju pad prometa u aprilu i maju od 40 do 70 posto ili iznad 70 posto u odnosu na prosječni mjesečni promet u 2019. godini, do dana objave javnog poziva imaju izvršene obaveze po osnovu javnih prihoda zaključno sa 29. februarom 2020. godine, te koja su  zadržala isti broj uposlenika na dan 30. april, odnosno 31. maj u odnosu na 29. februar 2020. godine, ne računajući radnike kojima je istekao ugovor o radu ili su sporazumno prekinuli radni odnos.

Poslovnim subjektima koji ispunjavaju sve navedene uslove po radniku se može isplatiti do 50 posto minimalne mjesečne neto plaće u FBiH ukoliko su imali pad prometa od 40 do 70 posto, te do 100 posto minimalne mjesečne neto plaće ako je taj pad bio veći od 70 posto.

Uredbom nisu obuhvaćena javna preduzeća, javne ustanove, javne institucije, organi uprave, upravne organizacije, organi i jedinice lokalne samouprave, bаnke i druge finаnsiјske оrgаnizаciјe, subjekti koji obavljaju djelatnost kockanja i klađenja, udruženja, te fizička lica koja samostalno obavljaju registrovanu poslovnu djelatnost, a koja porez na dohodak po tom osnovu plaćaju prema paušalnom utvrđenom iznosu.

“Vlada će posebnim aktom utvrditi iznos dijela minimalne mjesečne neto plaće, a Ministarstvo privrede će objaviti Listu poslovnih subjekata koji, nakon provedene procedure, ispunjavaju uslove, kao i onih subjekata koji ne ispunjavaju uslove“, saopćeno je iz Vlade.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here