FAANG dionice jačaju i u pandemiji

Dionice pet najvećih kompanija iz Silicijumske doline, koje čine takozvanu porodicu  FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Alphabet), većinom su u snažnom plusu u odnosu na početak godine

38

Dionice pet najvećih kompanija iz Silicijumske doline, koje čine takozvanu porodicu  FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Alphabet), čije učešće u tržišnoj kapitalizaciji indeksa S&P 500 iznosi 20 posto, većinom su u snažnom plusu u odnosu na početak godine.

Kako prenosi SEEbiz, Netflix i Amazon bilježe rast vrijednosti dionica za trećinu. Investitori su u slučaju Facebooka već potpuno zaboravili na sve skandale sa zloupotrebom podataka i radije se fokusiraju na njegovu moć koju mu daju tri milijarde korisnika. Dionice su u petak dostigle novi rekord od 237 dolara, a od sredine marta porasle su gotovo 60 posto.

Omjer cijene i zarade po FAANG dionici iznosi 47, što je znatno iznad prosjeka S&P 500 (koji je na niovu 18), što odražava očekivanja investitora da će te kompanije nastaviti ostvarivati iznadprosječni rast. To može biti zavaravajuća pretpostavka, jer samo je Netflix bio voljan iznijeti procjenu svog poslovanja ove godine, dok su Facebook, Amazon i Alphabet upozorili da će profit biti manji. Apple nije želio razmišljati o sljedećem tromjesečju, jer je situacija potpuno neizvjesna.

S druge strane, gubitnike epidemije nije teško pronaći. Na dnu je avioindustrija (Deltine dionice ove godine srušile su se za 61 posto), automobilski sektor također je teško pogođen (cijena dionica General Motorsa pala je za 29 posto), recesija i nulte kamatne stope smanjile su vrijednosti dionica banaka (JPMorgan je od početka godine korigiran za 36 posto), navodi SEEbiz.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here