Potražnja za farmaceutskim proizvodima katapultirala singapurski izvoz

Male ekonomije i one ovisne o trgovini, poput Singapura, jako su ranjive na urušavanje potražnje na velikim tržištima poput Kine, Evrope i SAD-a. Singapurska vlada očekuje da bi se rast u 2020. godini mogao smanjiti četiri posto

41

Singapurski izvoz u aprilu je porastao gotovo 10 posto zahvaljujući skoku prodaje farmacetskih proizvoda u vrijeme pandemije, a među najvećim kupcima bila je Evropska unija.
Singapurski izvoz lijekova u Evropsku uniju gotovo je šest puta veći u odnosu na prošlogodišnji april, izvijestila je vladina agencija Enterprise Singapore. Izvoz lijekova u Japan uvećan je gotovo 10 puta.
Nizozemska banka ING tumači skok singapurskog izvoza pandemijom koronavirusa, ukazujući na uvjerljivo najbolje podatke farmaceutskog sektora.
Singapurski je izvoz tako u aprilu porastao treći mjesec zaredom unatoč padu u većini sektora, uključujući elektroniku na koju otpada 30 posto isporuka u inozemstvo.
Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je da bi se svjetska ekonomija ove godine mogla smanjiti tri posto zbog pandemije koronavirusa kojim se do sada zarazilo 4,7 miliona ljudi širom svijeta, a umrlo ih je 315 hiljada.
Male ekonomije i one ovisne o trgovini, poput Singapura, jako su ranjive na urušavanje potražnje na velikim tržištima poput Kine, Evrope i SAD-a. Singapurska vlada očekuje da bi se rast u 2020. godini mogao smanjiti četiri posto.
Singapurska ekonomija u blokadi je od sedmog aprila zbog mjera suzbijanja koronavirusa.
Podaci ministarstva zdravstva ažurirani su u nedjelju i pokazuju da je koronavirusom zaraženo više od 28 tisuća ljudi. U regiji istočne i jugoistočne Azije veći broj zaraženih bilježi tek Kina.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here