Total: Ponuda nafte i dalje veća od potražnje uprkos dogovoru OPEC-a + o smanjenju proizvodnje

Cijene sirove nafte su se prepolovile zbog globalnog usporavanja ekonomskih aktivnosti usljed pandemije koronavirusa, te rata cijenama između Saudijske Arabije i Rusije

44

Potražnja za naftom znatno je ispod ponude uprkos dogovoru zemalja OPEC + o smanjenju proizvodnje, navodi se u izvještaju francuske naftne kompanije Total objavljenom u utorak.

“Uprkos sporazumu OPEC-a + o značajnom smanjenju proizvodnje postignutom na summitu od 9. do 12. aprila potražnja ostaje znatno ispod ponude, što dovodi do prekomjerne proizvodnje i značajnog nakupljanja rezervi”, navodi se u izvještaju.

Očekivano postepeno povećanje potražnje zbog prevladavanja krize uzrokovane širenjem koronavirusa možda neće rezultirati brzim rješavanjem krize na tržištu nafte, obzirom na vrijeme potrebno za vraćanje količina rezervi na normalan nivo, dodaje se.

Total je, kako se navodi, odgovorio na nove uslove uvođenjem akcijskog plana kojem je cilj očuvati vrijednost imovine i maksimizirati učinkovitost troškova. Konkretno, Total je odlučio smanjiti ovogodišnja neto ulaganja za 25 posto, na 14 milijardi dolara i smanjiti troškove poslovanja.

Grupa Total je pored toga ojačala likvidnost izdavanjem obveznica u iznosu od tri milijarde dolara i povlačenjem kreditnih linija u iznosu od šest milijardi dolara.

U saopćenju se prenosi izjava predsjednika Uprave i glavnog izvršnog direktora Totala Patricka Puyanna, koji je istaknuo da se “u situaciji kad su cijene u prvom kvartalu u prosjeku pale za više od 30 posto, novčani tok grupe smanjio za 31 posto u odnosu na isti period prošle godine, na 4,5 milijardi dolara.

Prilagođeni neto prihod smanjio se za 35 posto u ovom tromjesečju na 1,8 milijardi dolara.

Zemlje OPEC-a +, najveće izvoznice nafte, dogovorile su u aprilu smanjenje proizvodnje nafte za 9,7 milona barela dnevno u maju i junu. Radi se o najvećem smanjivanju proizvodnje u historiji, u nadi da će se time povećati cijene nafte.

Cijene sirove nafte su se zadnja dva mjeseca prepolovile zbog globalnog usporavanja ekonomskih aktivnosti usljed pandemije koronavirusa koja je smanjila potražnju za tom sirovinom, te rata cijenama između Saudijske Arabije i Rusije.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here