Kina – svi industrijski sektori u padu osim prehrambenog i duhanskog

BDP je u istom razdoblju pao za 6,8 posto, dok centralna kineska Vlada nastoji dodatnim mjerama održati nivo zaposlenosti

42

Ukupni pad profita industrijskog sektora u Kini, u prva tri mjeseca ove godine, iznosio je 36,7 posto. Kineski proizvođači metalskih proizvoda, mašina i opreme su od januara do marta 2020. godine imali pad od 84,3 posto prihoda.

Najveći gubitnici su bile kompanije iz sektora energetike te autoindustrije. Profitabilnost je pala za čak 187,9 posto, sa 28,5 milijardi profita u prva tri mjeseca 2019., na 24,7 milijardi dolara gubitka u istom periodu 2020 godine, javlja SEEbiz, a prenosi Fena.

Kineska autoindustrija je zabilježila pad od 80,2, a hemijski sektor 56,5 posto. Od ukupno 41 registriranog sektora proizvodnje u Kini, samo dva nisu zabilježila gubitke u odnosu na prošlu godinu – proizvodnje duhanskih te prehrambenih proizvoda.

Kineska državna preduzeća su izgubila 45,5 posto u prihodima u prva tri mjeseca ove godine, dok su kompanije u privatnom sektoru izgubile 29,5 procenata. Iz kineskog Ureda za statistiku ipak napominju kako su se gubici već u martu počeli smanjivati, a da se Kina ubrzano oporavlja od velikog ekonomskog šoka s početka ove godine.

Kineski BDP je u istom razdoblju pao za 6,8 posto, dok centralna Vlada nastoji dodatnim mjerama održati nivo zaposlenosti. Ipak, prema pisanju pojedinih medija, migrantski radnici su bili na najvećem udaru, te je procjena kako je njih čak 200 miliona izgubilo posao.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here