G20: U turizmu ugroženo 75 miliona radnih mjesta

Turistička mjesta su i dalje tu, hoteli su još tu i restorani su još tu, čeka se na povratak posjetilaca

123

Ministri turizma zemalja G20 obećali su da će ublažiti posljedice pandemije COVID-19 na svjetski turizam, jedan od najugroženijih sektora s milionima zaposlenih kojima su ugrožena radna mjesta.

Zabrane putovanja uvedene radi obuzdavanja pandemije, teško su pogodile turizam u cijelom svijetu i ove godine očekuje se pad od 45 odsto, navodi Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Ministri turizma zemalja G20 obavezali su se da će obezbjediti da se “ukidanje ograničenja putovanja koordinira” pošto brojne zemlje teže ublažavanju zabrana da bi “podržale ekonomski oporavak” turističkog sektora.

“Radimo na tome da pomognemo kompanijama, poduzetnicima i radnicima u turističkom sektoru da se prilagode i napreduju tokom nove ere poslije krize”, rekli su ministri u zajedničkoj izjavi poslije virtuelnog sastanka kojem je domaćin bila Saudijska Arabija, sada predsjedavajuća G20.

Oko 75 miliona radnih mjesta u tom sektoru u svijetu je ugroženo, dodala je grupa, pozivajući se na brojke Svjetskog savjeta za putovanja i turizam (WTTC).

Saudijski ministar turizma Ahmed al-Hatib rekao je da se nada da će posljedice pandemije biti “samo kratkotrajne” jer “turistička mjesta su i dalje tu, hoteli su još tu i restorani su još tu, čeka se na povratak posjetilaca”, rekao je on za AFP o mogućem oživljavanju turizma, sektora u nastajanju u njegovoj zemlji.

Turizam u Saudijskoj Arabiji teško je pogođen, samo nekoliko mjeseci pošto je to kraljevstvo septembra prošle godine počelo izdava turističke vize, nadajući se da će do 2030. godine imati 100 miliona posjetilaca.

Kraljevina je potrošila milijarde dolara na turizam, jedan od potencijalnih izvora prihoda na koji prestolonasljednik Mohamed bin Salman želi preusmjeriti saudijsku ekonomiju da bi se oslobodilaa zavisnosti od nafte.

Međutim, Saudijska Arabija je potrošila više od 500 miliona rijala (123 miliona eura) samo da bi u karantin u hotelima stavila hiljade ljudi koji se vraćaju iz inostranstva, rekao je Hatib.

Vlada je hotele iznajmila na tri ili četiri mjeseca, dodao je ministar, a i to je pomoć tom sekoru, pa makar i privremena.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here