Više od 300 proizvoda u novootvorenoj ‘Krajiškoj kući’ u Banjoj Luci

Na policama Krajiške kuće kupci mogu da kupe isključivo domaće proizvode i hranu organskog porijekla

67

Krajiška kuća, prva prodavnica poljoprivrednih proizvoda sa područja banjalučke regije, otvorena je danas i u ponudi ima gotovo 300 proizvoda oko 50 proizvođača domaće hrane sa područja Banje Luke i Krajine.

Na policama Krajiške kuće kupci mogu da kupe isključivo domaće proizvode i hranu organskog porijekla, i to: sireve, med, čajeve, sokove, džemove, vina, rakije, suhomesnate proizvode, te veliki izbor kozmetičkih proizvoda kao što su melemi, eterična ulja, biljne kapi i slično.

U blizini Krajiške kuće prošlog aprila je počela sa radom i Hercegovačka kuća u Banjoj Luci, koja nudi posjetiocima proizvode iz velike gastronomske ponude Hercegovine – razne vrste vina, sireva, meda, čajeva, pršuta, slatkog i kiselog programa, kao i  prirodnu kozmetiku, proizvedenu bez vještačkih aditiva i aroma.

– Banja Luka je i selo, i poljoprivredna proizvodnja i ruralni razvoj. Krajiška kuća je nešto autentično, čime želimo da podstaknemo domaću proizvodnju i promovišemo domaći proizvod – istakao je gradonačelnik Igor Radojičić. Kako je naveo, u planu je proširenje ovog objekta odnosno uređenje novih, u kojima bi se prodavala roba nešto kraćeg roka trajanja.

U planu je da se Krajiška kuća otvori i u Trebinju, kako bi se krajiški proizvodi plasirali i na tržištu gdje tradicionalno ima puno gostiju. Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS Boris Pašalić kazao je da je ovo lijepa ideja, koja ima za cilj da dovede u vezu proizvođače i potrošače.

-Aktuelna situacija sa epidemijom korona virusa najbolje je pokazala koliko je važna proizvodnja hrane za jedan grad ili državu – naglasio je Pašalić.

Direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela Draško Ilić rekao je da su uz, podršku Grada, otvorili objekat gdje će poljoprivredni proizvođači moći da izlože svoje proizvode.

– Očekujemo uvećanje broja poljoprivrednih proizvođača i prerađivača i samim tim proizvoda koje će ovdje izlagati. Poljoprivredni proizvođači su dobili mjesto gdje mogu da izlože svoje proizvode,  a sugrađani i turisti mjesto gdje mogu kupiti domaći proizvode – zaključio je Ilić.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here