Turizam u Beču bilježi velike gubitke

U martu je broj noćenja pao za 72,5 procenata

44

Prošlo je vrijeme rekorda: mjere protiv koronavirusa dovele su do pada broja noćenja u Beču tokom prethodnog mjeseca za čak 72,5 procenata. To je objavio Wien-Tourismus u ponedjeljak, 20. aprila. Zbog toga cijeli prvi kvartal ove godine bilježi žestok minus.

U bečkim je prenoćištima tokom marta registrirano samo 353 hiljade noćenja. U padu je broj gostiju iz svih zemalja, pri čemu na virusom najpogođenije Italiju i Kinu otpada 90 procenata. Popunjenost ležaja je sa 55,5 pala na 17,2 posto.
U periodu januar-mart, po podacima Wien-Tourismusa bilo je 2.506.000 noćenja, što je za 24 procenta manje nego u istom periodu lani.

Budući razvoj jako će ovisiti o otvaranju granica, kazao je direktor Wien-Tourismusa Norbert Kettner: „Domaći gosti ne mogu popuniti bečke hotelske kapacitete. 2020. bit će teška godina. Računamo da bi se oporavak mogao osjetiti tek 2021. godine.“

Pritom je, njegovo je mišljenje, najbitnije uspostaviti mrežu direktnih avionskih veza i naći dobro rješenje za domaćeg avioprijevoznika Austrian Airlines.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here