Izmjenom odluke o 40. emisiji obveznica povećan je obuhvat potencijalnih investitora

Zbog pojačanog interesa investitora za ovu emisiju obveznica, a uvažavajući postojeće regulatorne zahtjeve prema institucionalnim investitorima sa pojedinih segmenata finansijskog tržišta, uključujući i zahtjeve upravljanja deviznim rizikom, Ministarstvo finansija Republike Srpske je predložilo ukidanje eksplicitne valutne klauzule, i time proširilo krug potencijalnih investitora koji imaju izvore sredstava u domaćoj valuti, čime se dalje postiže šira makroekonomska stabilnost.

50

Povodom pisanja pojedinih medija, Ministarstvo finansija Republike Srpske želi, u cilju ispravnog informisanja investicione javnosti, pojasniti da izmjene odluke o 40. emisiji obveznica Republike Srpske ni u kom slučaju ne dovode u pitanje režim valutnog odbora i stabilnost konvertibilne marke. Zbog pojačanog interesa investitora za ovu emisiju obveznica, a uvažavajući  postojeće regulatorne zahtjeve prema institucionalnim investitorima sa pojedinih segmenata finansijskog tržišta, uključujući i zahtjeve upravljanja deviznim rizikom, Ministarstvo finansija Republike Srpske je predložilo ukidanje eksplicitne valutne klauzule, i time proširilo krug potencijalnih investitora koji imaju izvore sredstava u domaćoj valuti, čime se dalje postiže šira makroekonomska stabilnost. Svim investitorima, na njihov zahtjev, može biti obezbjeđena valutna klauzula.

Činjenica da je valutni odbor pravni institut određen ne samo normama Zakona o Centralnoj banci BiH, već je sadržan i u Ustavu BiH, kao i čvrsta opredijeljenost svih nivoa vlasti za njegovo dugoročno očuvanje, daju nam za pravo da eksplicitnu valutnu klauzulu smatramo implicitnom obavezom, tj. obavezom koja se podrazumijeva.

Ministarstvo finansija Republike Srpske skreće pažnju da nedorečena pisanja na ovu i slične teme ni na koji način ne doprinose očuvanju stabilnosti finansiranja vanrednih mjera neophodnih za suzbijanje širenja zarazne bolesti COVID – 19 i sanaciju posljedičnih ekonomskih neprilika, što je u interesu svih građana Republike Srpske. Ministarstvo finansija Republike Srpske će i ubuduće, djelujući u okviru svojih ovlašćenja, nastojati da bude dio rješenja aktuelnih problema.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here