Ocjena poslovnog ambijenta 2019. godine: Adnan Smailbegović, Udruženje poslodavaca FBiH, predsjednik

Vrijeme je sumiranja godišnjih rezultata i donošenja novih poslovnih planova i odluka.

247
Adnan Smailbegović

Predstavnici bosanskohercegovačke poslovne zajednice govorili su o ostvarenim poslovnim rezultatima i izazovima s kojima su se susretali u 2019. godini koju su obilježile turbulencije na svjetskom tržištu, ali i neformiranje vlasti u BiH.

U kakvom su poslovnom ambijentu se poslovalo u BiH, saznajte kroz odgovore  predstavnika bh. poslovne zajednice na pitanja:

Kako ocjenjujete poslovni ambijent u BiH tokom 2019. godine uopće?

– Ništa se značajnije nije promijenilo u poslovnom ambijentu BiH tokom posljednjih godina. Prema analitičkim parametrima Doing Business izvještaja Svjetske banke, objektivnog i globalno priznatog rangiranja, možete primijetiti da BiH čak i pada na poziciji na ovoj listi u odnosu na ostatak svijeta gdje se vrši ovo istraživanje. Doduše, ne vjerujem da padamo zbog toga što nešto loše radimo, već što ostali idu naprijed dok mi stagniramo.

S kojim izazovima u poslovanju ste se susretali u prethodnoj godini?

– Različite branše i industrije susretale su se različitim izazovima u prethodnoj godini. Trgovinska blokada na Kosovu prouzrokovana uvođenjem carina od 100 posto na bosanskohercegovačke proizvode, dosta je negativno utjecala na poslovanje nekoliko ozbiljnih proizvođača i firmi u BiH. Stagnacija njemačke ekonomije donijela je opravdan strah za privatni sektor u BiH koji uveliko ovisi o narudžbama iz Njemačke, jednog od naših glavnih vanjskotrgovinskih partnera. Značajan pad potrošnje u Njemačkoj negativno se odrazio posebno u domaćoj metalnoj i automobilskoj industriji, te industriji namještaja. Odlazak radno sposobnog stanovništva je alarmantan. Općenito, država ne učestvuje s mjerama  koje bi ublažile negativne utjecaje na bh. privredu, pa su privrednici bili prepušteni sami sebi da se snalaze u novonastalim okolnostima. Ipak, parametri ukazuju da se oni veoma dobro snalaze uprkos svemu i zbog toga mislim da su poduzetnici jedan od najzdravijih segmenata ovog društva.

Koji je to najprioritetniji ekonomski potez koji bi nova vlast trebala preduzeti s ciljem poboljšanja poslovnog ambijenta?

Udruženje poslodavaca FBiH je kroz Inicijativu 20+5+6 dalo set prijedloga novih zakonskih rješenja u cilju rasterećenja ekonomije i poboljšanja poslovnog ambijenta. Međutim, na tom planu se još ništa ne dešava. Opterećenje rada je jedan od gorućih problema koji će morati biti riješen u skorijoj budućnosti. Poreski sistem treba prepakirati. Mislim da ni povećanje PDV-a na račun doprinosa ne bi bio loš put za BiH. Jedna od mjera koju bi trebalo realizirati u narednoj godini jeste i iznalaženje načina da se liberalizira uvoz radne snage, kako bi se ublažili efekti odlaska radne snage i hroničnog nedostatka stručnog kadra što je posebno osjetno u građevinskoj, ali i drugim branšama. Stabilnost poslovnog ambijenta je nužna kako bi privukli strane investicije. Postoje rješenja koja nisu skupa i u tom smislu mislim da bi trebali slijediti primjer Crne Gore koja daje državljanstvo poduzetnicima koji u zemlju investiraju nekoliko miliona eura. Na taj način ne bi promijenili demografsku sliku, a itekako bi poboljšali poslovnu klimu u BiH. Naravno, ključna stvar je nužno smanjenje javne potrošnje, koja u BiH buja u mjeri da to postaje neodrživo.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here