Ocjena poslovnog ambijenta 2019. godine: Haris Rahman, Prevent Grupacija, predsjednik Uprave

Vrijeme je sumiranja godišnjih rezultata i donošenja novih poslovnih planova i odluka.

290
Haris Rahman

Predstavnici bosanskohercegovačke poslovne zajednice govorili su o ostvarenim poslovnim rezultatima i izazovima s kojima su se susretali u 2019. godini koju su obilježile turbulencije na svjetskom tržištu, ali i neformiranje vlasti u BiH.

U kakvom su poslovnom ambijentu se poslovalo u BiH, saznajte kroz odgovore  predstavnika bh. poslovne zajednice na pitanja:

Kako ocjenjujete poslovni ambijent u BiH tokom 2019. godine uopće?

– Godina 2019. nije donijela očekivana unapređenja poslovnog ambijenta. U najnovijem godišnjem izvještaju Svjetske banke o lakoći poslovanja Doing Business 2020, BiH se nalazi na 90. mjestu. Evidentno je da je naša država pala za još jednu poziciju na ovoj listi, što ukazuje na sporu birokratiju i  nedostatak strategije kojom će se olakšati investicije i unaprijediti poslovni ambijent. Nažalost, godina je bila u znaku političkih previranja i imenovanja Vlade, dok je privreda i socijalna politika stavljena u drugi plan. Kao rezultat imamo evidentan pad industrijske proizvodnje i sve veći odlazak mladih iz BiH.

S kojim izazovima u poslovanju ste se susretali u prethodnoj godini?

– Vjerujem da je jedan od najvećih izazova sa kojima se privrednici u BiH susreću, nedostatak stručne radne snage za određene industrije, kao i svakodnevno povećanje nameta koje nije stimulativno za širenje poslovanja i zadržavanje konkurentnosti. Kako bi ovaj izazov prevazišli potrebni su poticaji za investicije, dodatno ulaganje u obrazovni sistem, te kreiranje stabilnog i sigurnog okruženja koje će mladima dati perspektivu za ostanak u BiH. S druge strane, kompanije već aktivno rade na mjerama kojima će motivirati i zadržati uposlenike.

Koji je to najprioritetniji ekonomski potez koji bi nova vlast trebala preduzeti s ciljem poboljšanja poslovnog ambijenta?

Prevent Grupacija je aktivni sudionik u kreiranju povoljnog poslovnog okruženja i nastojimo vlastitim primjerom doprinijeti prilagođavanju obrazovnog sistema tržištu rada kao i unapređenju zakonodavstva u svim segmentima koji utiču na poslovni ambijent. Jedna od ključnih stvari pored gore navedenog, jeste i stavljanje u proceduru seta zakona koje je Udruženje poslodavaca FBiH uputilo Vladi. Radi se o Inicijativi 20+5+6, odnosno prijedlogu dopuna i izmjena seta zakona, uključujući i dopunu Zakona o porezu na dobit, kojima će se stimulirati rast privrede. Dodatno, potrebno je promijeniti kriterije i olakšati proces pribavljanja radnih dozvola za strance.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here