Ocjena poslovnog ambijenta 2019. godine: Ivica Šmigoc, Schachermayer, direktor

Vrijeme je sumiranja godišnjih rezultata i donošenja novih poslovnih planova i odluka.

147
Ivica Šmigoc

Predstavnici bosanskohercegovačke poslovne zajednice govorili su o ostvarenim poslovnim rezultatima i izazovima s kojima su se susretali u 2019. godini koju su obilježile turbulencije na svjetskom tržištu, ali i neformiranje vlasti u BiH.

U kakvom su poslovnom ambijentu se poslovalo u BiH, saznajte kroz odgovore  predstavnika bh. poslovne zajednice na pitanja:

Kako ocjenjujete poslovni ambijent u BiH tokom 2019. godine uopće?

– Poslovni ambijent u BiH tokom 2019. godine nije bio bitno drugačiji nego u godinama ranije. Sa stanovišta privatnih investitora i dalje postoji određena doza optimizma i spremnosti za ulaganje i razvijanje, međutim, najavljene reforme koje bi trebale poboljšati poslovni ambijent su i dalje daleko. Dakle, vlasti i dalje ne prate adekvatno poslovni sektor i ne stvaraju uvjete za lakše poslovanje što bi sigurno omogućilo veći rast.

S kojim izazovima u poslovanju ste se susretali u prethodnoj godini?

– Najveći izazov bio je naplatiti sva potraživanja i osigurati likvidnost u nesigurnom okruženju. To znači da nije problem nedostatka posla, nego sigurnih elemenata zaštite potraživanja. Drugi veliki izazov je nedostatak kvalitetne radne snage. To se ne odnosi izravno na našu firmu, međutim prisutno je kod velikog broja naših kupaca, što sigurno u znatnoj mjeri ograničava mogućnosti plasmana. Drugim riječima, posla ima dovoljno, samo se nema s kim uraditi,  česte su izjave koje čujemo od naših partnera.

Koji je to najprioritetniji ekonomski potez koji bi nova vlast trebala preduzeti s ciljem poboljšanja poslovnog ambijenta?

– Konačno usvajanje Zakona o porezima i doprinosima koji je dugo u proceduri i koji bi zajedno sa drugim mjerama trebao doprinijeti rasterećenju privrede i povećanju primanja radnika. Naravno da bi to uzrokovalo manji odljev radne snage. Pored toga, ubrzana izgradnja infrastrukture, koja bi poboljšala povezanost kako unutar zemlje, tako i sa inozemstvom, jer smo objektivno u tom dijelu daleko od ostatka Evrope.

 

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here