Regionalni medij koji podstiče ekonomiju BiH

Al Jazeera Balkans od početka emitovanja programa donosi vijesti i prezentuje činjenice na osnovu kojih gledaoci donose vlastiti sud

120
AJB

Prvi news kanal koji je u fokus svog djelovanja stavio balkansku regiju bio je Al Jazeera Balkans (AJB). Ova televizijska kuća iz sjedišta u Sarajevu te dopisništava u Zagrebu, Beogradu, Skoplju i Podgorici svaki dan donosi neispričane priče. Fokus rada je na neovisnom i nepristrasnom izvještavanju te temeljitoj provjeri informacija prije objavljivanja, zbog čega i nakon osam godina djelovanja nijedna objavljena vijest nije demantovana.

S aspekta investicija, Al Jazeera Balkans je direktno i indirektno u regiju investirala 240 miliona konvertibilnih maraka, a najveći poticaj ostvaren je za ekonomiju Bosne i Hercegovine. Milioni su investirani kroz plaćanja dobavljačima, doprinose i poreze na plaće, carinska plaćanja i druge aspekte poslovanja. Također, u toku je realizacija plana izgradnje sjedišta Al Jazeere Balkans, za šta će biti utrošeno više od 12 miliona konvertibilnih maraka.

Milionska publika svakodnevno prati program AJB-a putem terestrijalnog signala u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji, ali i putem kablovskih operatera, IPTV platformi te društvenih mreža i web-portala. Ova jedinstvena news televizija rijedak je medij koji svoje djelovanje, osim vijestima, obogaćuje i kvalitetnim dokumentarnim programom domaće i strane produkcije.

Osim praćenja dešavanja na Balkanu, AJB gledaocima donosi najvažnije vijesti iz svijeta, ali i regionalne priče predstavlja svjetskoj publici putem Medijske mreže Al Jazeera, sestrinskih Al Jazeere English i Al Jazeere Arabic, za koje su reporteri AJB-a imali desetke sati javljanja.

Kao najveća katarska investicija u Bosnu i Hercegovinu, Al Jazeera Balkans promijenila je medijsku scenu prvenstveno u zemlji, a zatim i regionalno. To se ogleda u pristupu informacijama i njihovoj prezentaciji bez tumačenja, ali i sve bogatijim vijestima iz svijeta te izvještajima uživo s mjesta dešavanja.

Hiljade sati programa emitovane su tokom osam godina, a reporteri AJB-a su se javljali iz Egipta, Sirije, Francuske, Turske, Ukrajine, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Palestine, Brazila, Katara i svih drugih žarišta bilo zbog političkih previranja bilo zbog prirodnih nepogoda ili izbornih rezultata te drugih dešavanja koja su u datom trenutku vijest.

Al Jazeera Balkans od početka emitovanja programa donosi vijesti i prezentuje činjenice na osnovu kojih gledaoci donose vlastiti sud. Neobojene informacije zaštitni su znak ove TV-kuće, a osim praćenja dnevno-političkih tema o kojima govore eminentni stručnjaci, zastupljene su i rasprave, dijalozi i analize, kao i vijesti iz biznisa i kulture.

S tako visoko postavljenim standardima ova televizija i njeni zaposlenici dobili su mnogobrojna priznanja i ugledne nagrade, od one za najboljeg poslodavca, koju neprikosnoveno osvaja godinama, do istaknute Nagrade za najbolju televiziju po izboru publike na Eutelsatu, koja je dodijeljena 2015. godine.

Sve popularnije su i nove komunikacijske platforme i društvene mreže, a AJB se može pohvaliti izuzetno inovativnim pristupom i prisutnošću na YouTubeu, Facebooku, Instagramu i Twitteru. Više od 190 miliona pregleda na AJB YouTubeu i Silver Creator Award za više od 100.000 pretplatnika svjedoče o popularnosti sadržaja ove televizije online. Facebook stranica je svojevrsna platforma za diskusiju, koju svakodnevno prate i koriste stotine hiljada ljudi, a objave dosežu milionsku publiku. Odnedavno s radom je počeo i servis kratkih videovijesti #AJB, koji je sve popularniji za informisanje među mladima.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here