Ocjena poslovnog ambijenta 2019. godine: Tatjana Vučić, BIT Alliance, izvršna direktorica

Vrijeme je sumiranja godišnjih rezultata i donošenja novih poslovnih planova i odluka.

182
Tatjana Vučić

Predstavnici bosanskohercegovačke poslovne zajednice govorili su o ostvarenim poslovnim rezultatima i izazovima s kojima su se susretali u 2019. godini koju su obilježile turbulencije na svjetskom tržištu, ali i neformiranje vlasti u BiH.

U kakvom su poslovnom ambijentu se poslovalo u BiH, saznajte kroz odgovore  predstavnika bh. poslovne zajednice na pitanja:

Kako ocjenjujete poslovni ambijent u BiH tokom 2019. godine uopće?

– Poslovni ambijent se u protekloj godini ne razlikuje baš mnogo u odnosu na 2018. i prethodne godine, iako prvi put nakon mnogo godina vidim bar odškrinuta vrata u neku novu svjetliju, ljepšu i napredniju budućnost, tako da čvrsto vjerujem da će 2020. godina biti prekretnica, godina u kojoj ćemo ta odškrinuta vrata konačno otvoriti i hrabro zakoračiti u bolje sutra. Upravo je IT industrija ta koja ima snagu da učini tu prekretnicu, stvarajući daleko perspektivniji poslovni ambijent.

S kojim izazovima u poslovanju ste se susretali u prethodnoj godini?

– Nedostatak kvalitetnog ljudskog potencijala definitivno je najveći izazov IT industrije. Situaciju dodatno otežava odlazak inženjera u inostranstvo tako da se IT kompanije nalaze u nezavidnoj poziciji jer u većini slučajeva državu napuštaju senior inženjeri sa odličnim znanjem i iskustvom u struci za koje je teško ili nemoguće naći zamjenu u kratkom vremenskom roku, a projekti su u toku.  Kada govorimo o kompanijama koje se bave razvojem softvera po narudžbi za inostrane klijente, a koje ostvaruju i najveći rast prihoda, trenutno stanje dovodi do znatnog pritiska na rast plaća. Ukoliko država ne prepozna ovaj problem bojimo se da naše kompanije uskoro više neće biti konkurentne na globalnom tržištu. Također, u ovom trenutku ne vidimo plan investicija za digitalizaciju niti na jednom nivou vlasti u BiH što smatramo velikim gubitkom za unapređenje efikasnosti i transparentnosti javne uprave i drugih segmenata društva.

Koji je to najprioritetniji ekonomski potez koji bi nova vlast trebala preduzeti s ciljem poboljšanja poslovnog ambijenta?

– Definitivno je potrebno pokrenuti proces reforme kompletnog obrazovnog sistema. PISA rezultati pokazali su gdje se trenutno nalazimo, to je poražavajuće u odnosu na visoki intelekt i potencijal ljudi sa naših prostora, što je dokazano kroz historiju velikana koji su potekli iz ovih krajeva. Nužno je pod hitno sinhronizovati obrazovni sistem sa tržištem rada i potrebama razvojne ekonomije BiH. Treba pojednostaviti administraciju države i poslovanja, te na osnovu ostvarenih ušteda na troškovnoj strani budžeta privrednike rasteretiti obaveza na ime doprinosa, poreza i parafiskalnih nameta.

 

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here