Vijesti iz svijeta po kojima ćemo pamtiti 2019.: Dionice Saudi Aramca najprivlačnija pozivnica na Pustinjski Davos

Gledajući 2019. godinu, reklo bi se da su politički lideri nekih od najmoćnijih ekonomija svijeta svojim odlukama ispisali većinu najvažnijih ekonomskih priča u mjesecima iza nas.

47
Dionice

Politički dužnosnici i poslovni čelnici u velikom broju okupili su se krajem oktobra na investicijskom samitu Davos in the desert (Pustinjski Davos) u Rijadu koji je prošle godine obilježio bojkot zbog ubistva novinara Washington Posta i kritičara saudijskog režima Jamala Khashoggija. Cilj trodnevnog skupa bio je promovirati Saudijsku Arabiju kao dinamično odredište za investicije, infrastrukturu i tehnologiju budućnosti. Ovo je već treća iteracija ovog događaja koji je organizirao Public Investment Fund (Javni investicijski fond), snažni državni fond bogatstva, iz kojeg tvrde da je ovogodišnja konferencija bila najveća do sada.

Među 6.000 ljudi iz 30 svjetskih zemalja ove godine prisutni su bili predsjednici pet zemalja, čelnici nekih od najvećih svjetskih banaka kao i pojedini proizvođači oružja. Veliki broj gostiju trebao je rehabilitirati globalni imidž saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salamana, okaljan prošlogodišnjim ubistvom novinara Khashoggija. Diplomatska kriza koju je pokrenulo ubistvo novinara, bila je veća i od one koja je uslijedila nakon napada 11. septembra, kad su se svjetski lideri pokušali distancirati od Rijada. Naime, Khashoggijevo ubistvo u saudijskom konzulatu u Istanbulu bilo je okidač za tešku krizu vodećeg izvoznika sirove nafte u svijetu. Konferencija je bila velika šansa za prijestolonasljednika da strana ulaganja predstavi blistavim, jer je ambiciozan plan Rijada da postigne neovisnost ekonomije o nafti. Uz to, na konferenciji je nestrpljivo očekivana vijest o ponudi dionica na berzi najveće naftne kompanije na svijetu Saudi Aramco sa sjedištem u Dahranu u Saudijskoj Arabiji.

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here