Ocjena poslovnog ambijenta 2019. godine: Vilim Primorac, HT ERONET, predsjednik Uprave – Direktor

Kraj godine vrijeme je sumiranja godišnjih rezultata i donošenja novih poslovnih planova i odluka.

93
Primorac

Predstavnici bosanskohercegovačke poslovne zajednice govorili su o ostvarenim poslovnim rezultatima i izazovima s kojima su se susretali u protekloj godini koju su obilježile turbulencije na svjetskom tržištu, ali i neformiranje vlasti u BiH.

U kakvom su poslovnom ambijentu se poslovalo  u BiH, saznajte kroz odgovore  predstavnika bh. poslovne zajednice na pitanja:

Kako ocjenjujete poslovni ambijent u BiH tokom 2019. godine uopće?

– Na ekonomska kretanja u BiH u godini na izmaku utjecali su mnogobrojni činitelji, ponajprije eksternog, a dijelom i internog karaktera. Eskalirali su eksterni utjecaji ekonomskog usporavanja nastali u zemljama Europske monetarne unije i EU, koji su se manifestirali kroz manju potražnju za bh. izvoznim proizvodima, s izravnim refleksijama na smanjenje robnog izvoza, uz primjetan pad fizičkog obujma proizvodnje u industriji. Ipak, rast domaće potražnje u dobroj je mjeri neutralizirao ove negativne vanjske impulse, pa gotovo svi drugi ključni ekonomski pokazatelji nastavljaju pokazivati kontinuiran rast već petu godinu. Na koncu ove godine očekujemo još uvijek solidan cjelogodišnji rast ekonomskih aktivnosti, premda evidentno nešto blaži u odnosu na godinu ranije. Doprinos dinamici ekonomskih odnosa može dati brže provođenje strukturnih reformi i podizanje konkurentnosti na višu razinu.

S kojim izazovima u poslovanju ste se susretali u prethodnoj godini?

– U 2019. godini susreli smo se s nizom izazova te smo poduzeli niz strateških i operativnih mjera u različitim aspektima poslovanja kako bi što bolje odgovorili potrebama korisnika u ovoj godini, koja je obilježena odobravanjem licencije za 4G mrežu telekom sektoru u BiH. Poduzeli smo niz strateških projekata koji imaju za cilj transformaciju u velikom broju segmenata poslovanja, a sa zadovoljstvom mogu ustvrditi kako naši korisnici pojačano konzumiraju sve blagodati brzine, sadržaja i učinkovitosti 4G mreže. Mogu ustvrditi kako će poduzete aktivnosti u različitim segmentima poslovanja rezultirati nastavkom jačanja tvrtke u srednjoročnom i dugoročnom razdoblju, zajedno s daljnjim podizanjem efikasnosti HT ERONET-a.

Koji je to najprioritetniji ekonomski potez koji bi nova vlast trebala preduzeti s ciljem poboljšanja poslovnog ambijenta?

  • Od zakonodavne i izvršne vlasti očekuje se doprinos u usvajanju zakonske regulative temeljene smjernicama EU. Potezi izvršne vlasti trebali bi biti usmjereni na fiskalno rasterećenje plaća zaposlenih i na taj način poboljšanja raspoloživog dohotka, što bi nesumnjivo potaklo domaću potražnju i dinamiku ekonomskog rasta. Za jačanje konkurentnosti neophodna je proračunska investicijska orijentiranost pa u tom kontekstu očekujem nastavak rasta investicija u infrastrukturne projekte, ako je moguće po dvoznamenkastim stopama rasta. Sve skupa, ovo bi trebalo rezultirati nastavkom petogodišnjeg kontinuiteta pozitivnih stopa rasta BDP-a i u predstojećoj godini, uz nastavak postojanosti monetarne politike Centralne banke BiH i stabilnost fiksnog tečaja konvertibilne marke prema euru.

 

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here