Novoimenovani ambasador BiH u Hrvatskoj posjetio FIPA-u

Hrvatska zauzima 2. poziciju po iznosu investicija u BiH

46

U okviru priprema za diplomatsku misiju, novoimenovani ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ posjetio je FIPA-u kako bi se upoznao s trenutnim aktivnostima na polju ekonomske suradnje između dvije zemlje s fokusom na ulaganja iz Hrvatske u BiH.

Direktor FIPA-e Gordan Milinić je informirao ambasadora o iznosu registriranih investicija iz Hrvatske, ističući da je u periodu od maja 1994. godine do decembra 2018. Republika Hrvatska, prema podacima Centralne banke BiH, investirala 2,293 miliona KM u Bosnu i Hercegovinu, te da je drugi najveći investitor s učešćem od 16 % u ukupnim investicijama registriranim do sada.

Osvrnuo se i na trend rasta stranih ulaganja u 2017 i 2018, ističući da je u prvom kvartalu ove godine registrirano 231.2 miliona KM stranih ulaganja, što odražava isti nivo iz prošle godine.

Dodao je da se od ambasadora očekuje da je nakon preuzimanja diplomatske dužnosti vrlo važno uspostaviti kontakte s privrednim i regionalnim komorama, te udruženjimapoduzetnika i sektorskim udruženjima radi predstavljanja potencijala BiH, kao i uspostaviti kontakte i animirati nove potencijalne investitore.

U ukupnom iznosu ulaganja iz Hrvatske, investicije u oblast financijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja učestvuju sa 46.4%, u prerađivačkoj industriji 19.6%, a u oblasti trgovine 15.4%.

Najveći investitori su HT-Hrvatske telekomunikacije, Agrokor, Atlantic grupa, Belupo, Kraš, Dukat i drugi.

Dogovoreno je da ambasador pokuša organizirati u idućoj godini manifestaciju radi promocije bh. privrede.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here