Saradnja brojnih bh. institucija za izgradnju autoceste Sarajevo – Beograd

Izgradnja graničnog prijelaza je u nadležnosti Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine

92
Autoput

S obzirom na to da je realizacija projekta izgradnje autoceste/brze ceste Sarajevo – Beograd – Sarajevo u nadležnosti više institucija, neophodna je puna saradnja, redovna komunikacija i razmjena relevantnih informacija kako bi se uskladile i paralelno odvijale aktivnosti na izgradnji svih objekata (most, granični prijelaz, pristupne saobraćajnice), potvrđeno je Feni iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Nosilac aktivnosti

Izgradnja međudržavnog mosta je u nadležnosti tog ministarstva pa je, samim tim, kako je rečeno, ono nosilac aktivnosti na zaključivanju bilateralnog sporazuma.
Određivanje kategorije i lokacije graničnog prijelaza (dva ili jedan zajednički granični prijelaz na teritoriji jedne od država) je u nadležnosti Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, koje je nosilac postupka zaključivanja bilateralnih sporazuma iz te oblasti, ističu iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.
Izgradnja graničnog prijelaza je u nadležnosti Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, dok je izgradnja trase autoceste/brze ceste u nadležnosti entitetskih i nadležnog tijela Brčko distrikta.

Usvojen izvještaj

Vijeće ministara je, kako se podsjeća,  na sjednici održanoj 10. juna 2019. razmatralo i usvojilo izvještaj Ministarstva komunikacija i prometa BiH za 2018. pod nazivom “Informacija o aktivnostima koje se poduzimaju na projektu “Izgradnja autoceste/brze ceste Sarajevo – Beograd – Sarajevo i prijedlog zaključaka”.
Iz Ministarstva navode da su u toku aktivnosti na provođenju procedure zaključivanja bilateralnog Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije o saradnji na realizaciji projekta autoceste/brze ceste Sarajevo – Beograd – Sarajevo.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here