Memorandum o saradnji Službe za zapošljavanje KS i Općine Stari Grad

Cilj potpisivanja memoranduma je ostvarivanje zajedničkih interesa od značaja za razvoj privrede, unapređenje uslova za ekonomski rast

89
Zapošljavanje

Direktor Javne ustanove Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo Nermin Pećanac i načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić potpisali su Memorandum o saradnji, a potpisivanju je prisustvovao i resorni ministar Malik Garibija.

Cilj potpisivanja memoranduma je ostvarivanje zajedničkih interesa od značaja za razvoj privrede, unapređenje uslova za ekonomski rast, otvaranje novih radnih mjesta i smanjenje nezaposlenosti u Općini Stari Grad i u Kantonu Sarajevo.

Pružanje podrške

Kako je rečeno prilikom potpisivanja, buduće aktivnosti će biti usmjerene na pružanje podrške starim zanatima, mladima koji pokreću start-upove, te poljoprivrednicima.

“Tamo nema proizvodnje, ali ćemo forsirati stare zanate i poljoprivredu, a dat ćemo i znatan dio sredstava da finansiramo start-upove i sitne obrte, certifikaciju poljoprivrednika u Starom Gradu”, kazao je Pećanac, napomenuvši da je Stari Grad jedina gradska općina koja dosad nije imala potpisan ovakav memorandum.

Prema njegovim riječima, u ovom trenutku u Kantonu Sarajevo imaju u realizaciji tri projekta, a u planu su još tri.

Najavio je da će u narednom periodu znatna sredstva uložiti u zapošljavanje, a najčešće će to biti start-upovi, kako bi dali mogućnost mladim ljudima da pokrenu svoj biznis.

Obećao je da će sve kriterije koji su u nadležnosti Službe pojednostaviti i ublažiti, ne dovodeći u pitanje zakonitost rada.

“Sve što nije do Službe, tražit ćemo od Ministarstva, Vlade i drugih da se pojednostavi. Ne može mi niko objasniti da se iz godine u godinu prebacuje 10 miliona KM, 12 miliona KM i da se ne potroše. Pokušat ću da se to više nikada ne desi”, istaknuo je Pećanac.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić je kazao da je to općina koja procentualno ima najmanje nezaposlenih u odnosu na ostale općine, “zato što su naši ljudi naučili da žive od rada, a ne od nerada i od socijala“.

“Mi smo uvijek bili oslonjeni na sebe. Ovu priliku nećemo propustiti, kada je u pitanju pomoć koju ćemo dobiti, pogotovo za stare zanate”, naveo je Hadžibajrić.

Ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Malik Garibija je kazao da je nezaposlenost problem broj jedan u BiH i ona je istovremeno izvor svih drugih velikih problema, poput odlaska mladih.

Ulaganje i investicije

“Moramo uložiti, investirati sav naš ljudski, intelektualni, finansijski kapacitet, potencijal i kapital koji imamo da riješimo taj problem na najbolji način. Zastrašujući je podatak da se u nekim godinama više od 20 miliona KM prenosilo iz godine u godinu u Službi za zapošljavanje, u situaciji kada imamo samo u Sarajevu trenutno 58 hiljada nezaposlenih, a tada je bilo više od 60 hiljada”, naveo je Garibija.

Dodao je da Ministarstvo podržava ovaj sporazum, a podržati će i svaki naredni sporazum koji Služba odluči potpisati.

“Imperativ Ministarstva je da se novac koji je osiguran potroši na najbolji mogući način i da se time stvori što više radnih mjesta. To je naš cilj”, zaključio je Garibija.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here