Sarajevo Halal Fair pozicionira BiH kao centar halal- industrije u Evropi

Na ovogodišnjem SHF 2019 očekuje se više od 100 izlagača iz cijelog svijeta te više od 10.000 posjetitelja, što je idealna prilika bh. ali i regionalnim kompanijama da se predstave i plasiraju svoje robe i usluge na svjetskom halal-tržištu koje iz godine u godinu bilježi ubrzan rast.

174

Sarajevo Halal Sajam SHF 2019 predstavlja jedinstvenu priliku bosanskohercegovačkim, ali i regionalnim kompanijama da se predstave i plasiraju svoje robe i usluge na svjetskom halal-tržištu koje iz godine u godinu bilježi ubrzan rast. Ovo je zaključeno na okruglom stolu Perspektive, šanse i potencijali halal-industrije u Bosni i Hercegovini koji je u organizaciji BBI VIP Business Cluba koji djeluje u okviru Bosna Bank International (BBI) i Međunarodnog sajma halal-industrije Sarajevo Halal Fair 2019 održan u Sarajevu.

Raste potražnja

U okviru okruglog stola održana je prezentacija drugog po redu Sarajevu Halal Sajma 2019 koji će biti održan u Centru Skenderija u Sarajevu od 26. do 28. septembra 2019. godine, a koji će BiH ponovo pozicionirati kao centar halal-industrije. Organizatori Sajma su Bosna Bank International, Islamic Development Bank Group (IsDB) i IsDB Group Business Forum THIQAH. Zvanični pokrovitelj ovogodišnje manifestacije je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. Ove godine očekuje se više od 100 izlagača iz BiH, zemalja regiona i cijelog svijeta te više od 10.000 posjetitelja. Kao i prošle, i ove godine bit će organiziran izložbeni dio, B2B sastanci, prezentacije, stručne panel- diskusije te se očekuje i velika pažnja medija. Tokom okruglog stola istaknuti su potencijali halal- tržišta i halal- industrije. Danas jednu četvrtinu svjetske populacije čine muslimani te je sve veći trend rasta potražnje za halal- proizvodima i uslugama dok s druge strane ne postoji dovoljna ponuda posebno kada je u pitanju Evropa. Projekcije za 2019. godinu pokazuju da će halal- tržište rasti oko 30 posto što je evidentna tržišna šansa za sve bh. privrednike. Kada je u pitanju region, BiH je lider s obzirom na to da se radi o najvećem halal -tržištu te je BiH država koja najviše ulaže i razvija cjelokupnu halal -industriju. Uz BiH tu je i Hrvatska u kojoj djeluje Centar za certificiranje halal-kvalitete pri Islamskoj zajednici Hrvatske. Bitno je naglasiti da su certifikati koje izdaju ovaj Centar i Agencija za certificiranje halal-kvalitete pri Islamskoj zajednici BiH priznati u cijelom svijetu. Zbog svega ovog halal- proizvodi i usluge mogli bi biti šansa za BiH.

„Perspektive u halal -industriji su ogromne. BiH je pozicionirana blizu EU tržišta na kojem se procjenjuje da je oko 50 miliona muslimana. Kada bismo uspjeli da proizvodnju halal-hrane stacioniramo u BiH to bi bio veliki poticaj razvoju naše ekonomije. Što se turizma tiče, muslimani u svijetu čine 25 posto ukupnog stanovništva i tu BiH ima ogroman potencijal. Samo ta dva segmenta – turizam i proizvodnja halal-hrane mogu biti dostatna za čitavu bh. ekonomiju“, kazao je Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI Banke.

Bh. kompanije čiji su proizvodi i usluge halal -certificirani već su primijetili benefite ovog certifikata koji se ogledaju u povećanju proizvodnje, rastu izvoza i otvaranju novih tržišta na kojima do tada nisu bili prisutni.

Vedad Halilović, predsjednik Udruženja halal-industrije BiH i direktor izvoza AS Holding istaknuo je da AS Holding u ponudi ima više od 1.000 halal-certifciranih proizvoda.

 „Izvozimo u više od 30 država svijeta i veoma nam je značajan halal-certifikat jer sve veći broj konzumenata traži halal-certificirane proizvode i to ne samo muslimani, nego i drugi koji znaju da halal-certifikat znači kvalitet, nešto što je zdravo i čisto“, kazao je Halilović.

Prilika za hotele i ugostitelje

Tamara Gojšina iz prehrambene industrije Swisslion Trebinje kazala je da trenutno u ovoj kompaniji imaju dvije linije koje su halal-certificirane, a u toku su pripreme  za certificiranje još dvije linije.

„Islamsko tržište je zaista veliko i osjeti se uticaj halal-certifikata i u izvozu i u proizvodnji“, dodala je Gojšina.

Merjema Zornić-Mujanović, iz mesne industrije Ovako istaknula je da je halal-certifikat njihovim proizvodima otvorio vrata tržišta UAE, Katara, a od januara ove godine goveđe proizvode su ceritificirali halal-certifikatom što im otvara mogućnost plasiranja proizvoda izvan regiona, prvenstevno na tržište Bliskog istoka.

Podšku SHF 2019 dao je i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka koji je kazao da je Grad Sarajevo zainteresiran za saradnju kada je u pitanju promocija halal-industrije, posebno halal-turizma.

„Turizam je grana koja je posljednjih godina u usponu i upravo promocija i razvijanje halal-turizma može biti šansa za Grad Sarajevo“, kazao je Skaka.

Aida Terzić, direktorica hotela Pino Nature, prvog hotela u BiH koji je halal- certificiran kazala je da je zabilježen rast gostiju koji zahtijevaju halal -ceritificirane hotele i objekte od 15 do 20 posto na godišnjem nivou te se očekuje da će taj procenat rasti.

„Beograd i Zagreb su prije BiH imali halal -certificirane hotele. Ono što je poznato i što su istraživanja pokazala je da se bilježi porast posjeta halal-turista, onih koji su spremni platiti više za uslugu i kojima je bitno da hotel ima predviđene termine za korištenje bazena za žene, prostorije za obavljanje namaza i da su hrana i piće halal -certificirani. Najviše klijenata imamo iz Malezije, Indonezije, zemalja Golfskog zaljeva koji ne pitaju za cijenu nego im je samo važno da je hotel halal -certificiran“, dodale je Terzić.

Tokom okruglog stola Memorandum o saradnji BBI VIP Business Cluba i Agencije za certificiranje halal-kvalitete BiH potpisali su Dino Selimović, direktor marketinga i komunikacija u BBI Bank i Damir Alihodžić, direktor Agencije za certificiranje halal-kvalitete BiH. Dino Selimović  i Aldin Dugonjić, direktor Centra za certificiranje halal-kvalitete Hrvatske potpisali su Memorandum o saradnji BBI VIP Business Cluba i Centra za certificiranje halal-kvalitete Hrvatske.

 Otvorene prijave za Transformes Roadshow

Takmičenje u inovacijama Transformers Roadshow Islamske razvojne banke (Islamic Development Bank – IsDB) dolazi u BiH. Većinski dioničar Bosna Bank International d.d. Sarajevo odlučio je dati priliku i nagraditi najbolje inovatore i poduzetnike iz BiH i zemalja regiona. Cilj takmičenja je prepoznati inovatore, naučnike i poduzetnike sa idejama koje mogu podržati jedan ili više Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih Nacija (UN), povezati ih sa onima koji mogu prenijeti relevantno znanje i podršku, uključujući finansiranje te koji im mogu ponuditi nove poslovne mogućnosti ili jednostavno strateške savjete.

IsDB je pokrenula Transformers Roadshow kao platformu za podršku radu inovatora i poduzetnika širom svijeta, u okviru Fonda za inovacije i tehnologiju vrijednog 500 miliona dolara. Rok za prijavu je 10. septembar, a svi zainteresirani trebaju se registrovati na IsdB Engage platformi www.isdb-engage.org i svoju ideju prijaviti online na linku https://www.isdb-engage.org/en/challenge/transformers-roadshow.

Najbolje ideje bit će prezentirane pred stručnim žirijem 28. septembra 2019. godine u Sarajevu, u okviru trećeg dana održavanja Sarajevo Halal Fair 2019, a tri će dobiti novčanu nagradu od po 3.000 dolara i priliku da se predstave na svjetskom takmičenju u inovacijama u Senegalu.

 

 

PREKOMirela Haskić-Suša
IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here