Svjetske centralne banke panično kupuju zlato

Najveći kupci zlata su Rusija, Kina i Poljska.

147

Zvanične globalne rezerve zlata nastavile su ubrzan tempo rasta i u ovoj godini, a centralne banke širom svijeta u prvom polugodištu 2019. kupile su rekordne 374 tone tog plemenitog metala za 15,7 milijardi dolara.

Prema izvještaju Svjetskog vijeća za zlato (WGC), riječ je o najvećoj kupovini zlata koju je ta institucija zabilježila tokom 19 godina praćenja ovog prometa zlatom. Najveći kupci zlata su Rusija, Kina i Poljska, navodi se u Izvještaju, uz napomenu da je takav trend posljedica nastojanja mnogih zemalja da diverzificiraju svoje devizne rezerve u dolarima.

Kako pojašnjava WGC, globalnu potražnju za zlatom podstakao je snažan oporavak indijskog tržišta nakita “usljed prebukirane sezone vjenčanja i dobre prodaje na festivalima u toj zemlji“.

Cijena zlata u junu je porasla, prvi put od 2013. godine probijajući nivo od 1.400 dolara po unci.

“Među pokretačkim faktorima tog rasta bile su niže kamatne stope i politička neizvjesnost, kao i snažna kupovina centralnih banaka.Labavija monetarna politika i geopolitičke neizvjesnosti će uticati na to da centralne banke nastave nagomilavati rezerve zlata u drugoj polovini ove godine, dok će potražnja stanovništva možda biti nešto slabija, zbog adaptiranja ljudi na veći cjenovni nivo”, saopćio je WGC.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here