Jeff Bezos prodao skoro milion dionica Amazona

Bezos je još 2017. izjavio da će godišnje prodavati akcije Amazona u vrijednosti od oko milijardu dolara kako bi finansirao svoju kompaniju koja se bavi istraživanjem svemira - Blue Origin, ali nije potvrđeno da li će sredstva od najnovije prodaje dionica biti iskorištena upravo u tu svrhu.

58

Jeff Bezos, osnivač i generalni direktor Amazona, američkoj  Komisiji za vrijednosne papire dostavio je dokumentaciju koja pokazuje da je tokom tri posljednja julska dana na berzi prodao dionice te kompanije u vrijednosti od 1,8 milijardi dolara. Nakon plaćanja poreza, od tih transakcija ostat će mu neto zarada od oko 1,4 milijarde dolara.

Kako precizira Forbes, Bezos je prodao je 965.612 dionica Amazona po prosječnoj pojedinačnoj cijeni od oko 1.900 dolara. Ovom prodajom, šef Amazona ostao je bez 1,6 posto dionica jedne od najvrijednijih kompanija na svijetu, ali i dalje posjeduje više od 58,1 milion dionica.

Iz dokumentacije predate Komisiji, također se vidi da je Bezos bivšoj supruzi MacKenzie dao 25 posto vlasničkog udjela u Amazonu, odnosno 19,7 miliona dionica, koje vrijede oko 36,8 milijardi dolara, što je čini trećom najbogatijom ženom na svijetu, iza Françoise Bettencourt Meyers iz Francuske, jedine nasljednice L’Oreala, i Alice Walton, koja je naslijedila dio bogatstva Walmarta.

Bezos, pak, neprikosnoveno drži titulu najbogatije osobe na svijetu, sa imovinom neto vrijednom od 116 milijardi dolara, prema kalkulaciji Forbesa, koji je tu računicu izveo na osnovu cijena dionica Amazona na kraju jula.

Inače, Bezos je još 2017. izjavio da će godišnje prodavati akcije Amazona u vrijednosti od oko milijardu dolara kako bi finansirao svoju kompaniju koja se bavi istraživanjem svemira – Blue Origin, ali nije potvrđeno da li će sredstva od najnovije prodaje dionica biti iskorištena upravo u tu svrhu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here