Čemu obećanja vlasti o poboljšanju poslovnog ambijenta i rasterećenju privrede u FBiH, kad još uvijek imamo fiskalizaciju u veleprodaji? Troškovi kojima su izloženi poslodavci po osnovu fiskalizacije u veleprodaji predstavljaju klasični parafiskalni namet. Fiskalizacija u veleprodaji ne postoji u Republici Srpskoj i Brčko Distriktu, stoga je neophodno pristupiti harmonizaciji propisa na nivou BiH, kako se ne bi narušavao princip ravnopravnosti poslovnih subjekata u jedinstvenom tržišnom sistemu jedne države. U praksi se pojavljuje situacija da unutar jedne kompanije koja ima predstavništvo u oba bh. entiteta moraju se poštovati različiti propisi, što znatno poskupljuje troškove poslovanja. Takva kompanija u FBiH je obavezna da ima fiskalne uređaje u veleprodaji, dok u RS obaveza posjedovanja fiskalnih uređaja u veleprodaji ne postoji.

Analiza zakonodavstava zemalja okruženja i svijeta pokazuje da fiskalizacija u veleprodaji ne postoji. Od zemalja EU jedina država koja propisuje obavezu fiskalnih uređaja u veleprodaji je Hrvatska, gdje je ova obaveza propisana samo u slučajevima kada se računi plaćaju gotovinom.

Kasim Kotorić, Pobjeda Tešanj, savjetnik direktora Društva

Svjestan sam problema na koje ćemo naići u našoj borbi za realnu potrebu rasterećenja privrede i poslodavaca. Samo u našoj državi moguće je da neko ministarstvo koči sve procese, a da ne odgovara nikome (osim stranačkim moćnicima) i bez ikakvih posljedica. Vidjećemo šta će biti, ali je sigurno da nećemo, ne možemo i ne smijemo odustati od naših potpuno realnih i legitimnih stavova i zahtjeva. Konkretan slučaj fiskalnih kasa je priča koja ima početak, ali još nema kraj. Neko je dobro naplatio uvoz i obaveznu prodaju kasa tako da su vjerovatno ovdje još uvijek u pitanju neke zaostale obaveze, jer ne vidim neki drugi razlog za kočenje ili još bolje uvođenje kasa u veleprodajama.

Ibrahim Meškić, UO Grupacije poslodavaca ZDK, potpredsjednik

Inicijativu za izmjenu Zakona o fiskalizaciji na nivou FBiH pokrenuloje Udruženje poslodavaca FBiH, Grupacija ZDK još 2016. godine i ponovo smo je aktualizirali prošle godine i uputili Vladi FBiH i Parlamentu. Osnovni razlog za ovu inicijativu je činjenica da je RS ukinula fiskalizaciju u veleprodaji još 2014. godine. Samo po osnovu obaveze izdavanja fiskalnih računa poslodavci u FBiH, prema grubim procjenama, moraju izdvojiti više od 40miliona KM godišnje. Tu spada održavanje, servisiranje fiskalnih uređaja i troškovi repromaterijala i uređaja. Vlada FBiH, prema nezvaničnim informacijama, koristi naš sistem fiskalizacije da bi u Upravi za indirektno oporezivanje imali argumente i podatke koliko se PDV-a prikupi u FBiH i da bi to mogli prezentirati drugom partneru RS. Sve preko leđa poslodavaca, te da bi u raspodjeli tih prihoda imali argumente.

Tihomir Pocrnja, Špico – Prom Bugojno, direktor

Ukidanje fiskalnih kasa u veleprodaji je nužno. Mi u kompaniji Špico – Prom smatramo da  treba iznaći rješenje i ukinuti fiskalne kase u veleprodaji što prije, jer svakako plaćamo PDV  na svu robu koja dolazi u naše trgovine. Planovi naše firme su, između ostalih, zapošljavanje novih radnika i proširenje skladišnih prostora te nam fiskalizacija u veleprodaji predstavlja dodatni namet i opterećenje u realiziranju naših planova.

Adnan Bukva, Udruženje poslodavaca BPK Goražde, sekretar

Ogromna sredstva bi se uštedila ukidanjem fiskalnih kasa u veleprodaji. Naše Udruženje podržava u potpunosti inicijativu za izmjenu Zakona o fiskalizaciji na nivou FBiH koju je pokrenulo Udruženje poslodavaca FBiH. Parafiskalnih nameta ima više od 3.000 i njihovo smanjenje i poboljšanje poslovnog ambijenta treba biti imperativ. Osim što su fiskalizacije u veleprodaji oslobođeni poslodavci u RS, a u FBiH nisu, također je stopa doprinosa značajno viša u FBiH nego u RS. Sve to je rak -rana poslodavaca.

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here