Put kafe od plantaža širom svijeta do vašeg stola

Kada otvorimo kesicu i osjetimo zanosan miris pržene i svježe mljevene kafe, možda nismo ni svjesni koji je put i proces proizvodnje ta kafa „preživjela“ da bi prijala našim čulima

35
Kafa

Kada otvorimo kesicu i osjetimo zanosan miris pržene i svježe mljevene kafe, možda nismo ni svjesni koji je put i proces proizvodnje ta kafa „preživjela“ da bi prijala našim čulima i da bi uživali u njenom jedinstvenom i mirisu i ukusu. Jer kafa koju mi pijemo je savršena kombinacija dvije najpoznatije sorte kafe Arabica i Robusta.

Procjena kvaliteta

Profesionalac sa istančanim ukusom ili popularno Cup tester vrši procjenu kvaliteta sirove kafe, te istu degustira i  bira najbolja zrna ovogodišnje  berbe od navedenih sorti sa plantaža Brazila, Kolumbije, Indije, Kambodže, Laosa, Vijetnama ili Mijanmara. I to je ujedno prva kontrola kafe. Nakon toga kafa se brodovima transportuje u najbližu luku gdje se vrši druga kontrola, a treća kontrola je po dolasku u proizvodni pogon. Transportuje se u vrećama od jute, najčešće u pakovanju od 60 kilograma po vreći.

Veoma bitan faktor proizvodnje kafe je  tehnološka oprema, skadištenje, prženje, mljevenje, te na kraju i pakovanje kafe. A svakako i savršen procenat učešća ove dvije najpoznatije i najkvalitetnije sorte kafe. Tajna savršene šoljice kafe leži u pažnji, stručnosti i posvećenosti kojom se odnosi prema svakom zrnu, u prepoznatljivom mirisu i ukusu i povjerenju potrošača.

Prženje kafe je prva promjena kafe, jer zeleno zrno dobija drugu boju te naraste i do 100%, i upravo tada nastaju promjene ukusa i arome. Treba biti veliki majstor da se pravilno i pravovremeno završi prženje, jer je to čitav proces raznih elemenata i toplog vazduha. Ono je presudno kako bi se sačuvalo ono najbolje u kafi,  jer u slučaju nedovoljno pržene kafe pojavljuje se kiselost.

Pravilno pakovanje

Nakon prženja i mljevenja kafe, veoma bitno je i pravilno pakovanje, jer je upravo kiseonik najveći neprijatelj kafe. Prilikom pakovanja koristi se azot kako bi se izbacio kiseonik, a tako upakovana kafa je bezbjedna punu godinu dana. Ukoliko biste je probali sad ili za godinu dana, ona je potpuno ista. Folija u koju se pakuje kafa ne smije da ima mikroporoznost, što garantuje aromu kafe do krajnjeg roka upotrebe.

Pa tako, kada sljedeći put otvorite kesicu i osjetite zanosni miris vašeg omiljenog napitka u čijem ukusu i mirisu uživaju vaša čula, s pravom možete reći – E to je kafa!

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here