????????????????????????????????????

Ministar vanjskih poslova Republike Češke Tomáš Petříček sa delegacijom posjetio je početkom sedmice Institut za mjeriteljstvo BiH i njegove laboratorije. Razlog ove veoma važne posjete je dugogodišnja uspješna saradnja između IMBIH, Češkog instituta za mjeriteljstvo i Češke razvojne agencije, u okviru koje se do kraja 2019. sprovodi projekat „Proširenje kapaciteta i usluga Instituta za mjeriteljstvo BiH“ za koji su češki partneri obezbijedili 870.000 eura.

Ministar Petříček izrazio je zadovoljstvo postignutim rezultatima i načinom rada IMBiH i najavio da će podrška Institutu biti nastavljena do 2030. godine.

Češka razvojna agencija već šest godina facilitira ovu izuzetno plodnu saradnju između

Sretni smo što smo imali mogućnost da pomognemo IMBiH da razvije svoje kapacitete i postane respektabilna, međunarodno priznata institucija. Već duže od 20 godina sarađujemo sa BiH u različitim oblastima i ona je jedna od šest prioritetnih zemalja u okviru naših razvojnih programa. U BiH godišnje implementiramo oko 50 projekata sa ukupnim budžetom od 3,5 miliona eura. BiH će ostati naš važan partner u daljim projektima i prioritetna zemlja za nas do 2030. godine“, istaknuo je Petříček.

Direktor Instituta za mjeriteljstvo BiH Zijad Džemić zahvalio je ministru i delegaciji na današnjoj posjeti i na dugogodišnjoj saradnji i podršci.

“Prije skoro šest godina smo započeli saradnju sa Češkim institutom za mjeriteljstvo i ono što je jako važno je da smo dobili ne samo opremu za naše laboratorije, bez kojih svakako nema mjerenja, nego i pomoć i podršku u prenosu znanja. Preuzimati znanje od Instituta koji spada među tri-četiri najbolja u Evropskoj uniji za nas je od nemjerljive važnosti. Trenutno imamo 67 oblasti u kojima izdajemo certifikate koje priznaje cijeli svijet, a od tih 67 najmanje 20 smo dobili zahvaljujući opremi, znanju i laboratorijama koje smo uspostavili uz podršku Češkog instituta za mjeriteljstvo i Češke razvojne agencije. Današnja posjeta je potvrda naše uspješne saradnje i našeg međusobnog povjerenja“,  kazao je Džemić.

Projekt “Proširenje kapaciteta i usluga Instituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine II” je nastavak projekta “Proširenje kapaciteta Instituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine“ koji je okončan u decembru 2016. godine, a čija vrijednost je iznosila oko 660.000 eura.

Trenutnim projektom, koji traje 30 mjeseci, podržane su: Laboratorija za vrijeme i frekvenciju, Laboratorije za mjerenje količine tečnih i gasovitih goriva, Laboratorija za ispitivanje kvaliteta tečnih goriva i lubrikanata, Laboratorija za gustinu tečnosti i Laboratorija za jonizirajuće zračenje.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here