Vakcina protiv raka debelog crijeva obećava

Veliku nadu predstavlja informacija da je kliničko istraživanje pokazalo obećavajuće znakove za novu vakcinu protiv raka debelog crijeva.

109
vakcina

Rak debelog crijeva treći je najučestaliji oblik raka i među ženama i među muškarcima te veliku nadu predstavlja informacija da je kliničko istraživanje pokazalo obećavajuće znakove za novu vakcinu protiv raka debelog crijeva.

Aktivacija imuniteta

Vakcina nije uzrokovala ozbiljne nuspojave, a aktivirala je imuni sistem protiv ćelija raka. Rezultati objavljeni u časopisu Journal for ImmunoTherapy of Cancer i dobri prvi signali vakcine koju je razvio naučni tim na Univerzitetu Jefferson u Americi znače da je pred njom put za dodatna ispitivanja.

Vakcina radi mobilizujući imunitet protiv specifične molekule koju naučnici nazivaju GUCY2C, za koju su ranija istraživanja otkrila da je marker za rak debelog crijeva i molekula koja pomaže ćelijama raka da se razlikuju od zdravih ćelija. Naučnici su udružili ovu molekulu s još jednom koja podstiče reakciju imunog sistema, nadajući se da će targetirati ćelije raka i ubijati ih.

Prvi dokazi

„Ovo je istinska prekretnica, jedan od prvih dokaza da je moguće sigurno usmjeriti imunitet samog pacijenta da uništava ćelije raka“, navela je Karen E. Knudsen, direktorica Sidney Kimmel Centra za istraživanje raka pri Jeffersonu.

Američki tim se nada da će uspjeti razviti još bolju verziju vakcine od koje će koristi imati i ljudi koji boluju od drugih oblika raka, a koji također imaju molekulu GUCY2C, poput raka jednjaka, pankresa ili želuca.

 

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here