CIGRE BiH: Kinezi i Amerikanci na savjetovanju u Neumu

Na savjetovanju će prvi put učestvovati u svijetu poznata američka kompanija General Electric u čijem se proizvodnom programu nalaze i generatori za elektrane

21
CIGRE

Konzorcij China Gezhouba Group Co Ltd. (CGGC – lider) i Guandong Electric Power Design Institute (GEDI) iz Kine, akteri u projektu izgradnje Bloka 7 u Termoelektrani Tuzla, pozvani su da na 14. Savjetovanju bosanskohercegovačkih elektroenergetičara u Neumu prezentiraju ovaj projekt i odgovore na pitanja domaćih stručnjaka.

Razjašnjena pitanja

Predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog  vijeća za velike električne sisteme (CIGRE) Edhem Bičakčić izrazio je očekivanje da će poziv biti prihvaćen te zadovoljstvo što će na ovaj način biti razjašnjena brojna pitanja koja se postavljaju u vezi sa realizacijom najznačajnijeg investicionog poduhvata u elektroenergetici BiH u posljednjih nekoliko decenija.

Također je najavio da će na savjetovanju, čije je održavanje planirano za sredinu oktobra ove godine,  prvi put učestvovati u svijetu poznata američka kompanija General Electric u čijem se proizvodnom programu nalaze i generatori za elektrane, kao i druga potrebna oprema. General Electric će tokom savjetovanja imati svoj izložbeno-informativni štand te prezentirati niz novih tehničkih rješenja.

Stručni referati

Iz Ureda Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE u Sarajevu za Fenu su kazali da je zaključen rok za slanje prijava stručnih referata koji će biti prezentirani u Neumu pred oko 500 domaćih i stranih  učesnika. Pojedinci i grupe autora su za 14. savjetovanje prijavili oko 150 referata iz 16 stručnih oblasti.

Odranije je poznato da će glavne teme savjetovanja biti –  projekcija razvoja energetskog sektora do 2050. godine; tranzicija ovog sektora od uglja do obnovljivih izvora; iskustva vjetroelektrane Mesihovina; berza i organizovano tržište energije te elektromobilnost i njen uticaj na razvoj elektroenergetskog sektora.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here