Guverner Softić pozdravio učesnike Programa olakšavanja trgovine

Program olakšavanja trgovine podržava trgovinu u 28 zemalja EBRD-a, a od svog početka podržao je gotovo 800 transakcija u Bosni i Hercegovini

110
Senad Softić

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine Senad Softić pozdravio je učesnike Programa olakšavanja trgovine (Trade Facilitation Programme) koji se održava u Sarajevu u okviru Godišnje skupštine Evropske banke za obnovu i razvoj (ERBD).

Svjetski trendovi

“Zadovoljstvo je vidjeti više od 200 predstavnika 150 financijskih institucija i organizacija iz 51 zemlje. Raspravljat ćete o najnovijim svjetskim trendovima i kretanjima u trgovinskom finansiranju, kao i slaviti prvake u trgovinskom financiranju tokom veoma očekivane ceremonije dodjele nagrada”, kazao je Softić.

Program olakšavanja trgovine podržava trgovinu u 28 zemalja EBRD-a, a od svog početka podržao je gotovo 800 transakcija u Bosni i Hercegovini.

“Trenutačno postoje tri aktivne partnerske banke u BiH u okviru ovog programa i zapravo su se dvije od njih pridružile programu na njegovom začetku prije 20 godina i još uvijek su aktivne”, rekao je Softić.

Prisutnim učesnicima ukazao je da je financijski sistem Bosne i Hecegovine u posljednjem desetljeću bio stabilan i profitabilan. U našoj zemlji posluju 23 banke koje nadziru dvije agencije, a Centralna banka je zadužena za koordinaciju i nadzor financijske stabilnosti sistema.

“Sve relevantne institucije u BiH, uključujući i Centralnu banku BiH, dobro su svjesne iskušenja koja su pred nama. Većina njih govori o budućem razvoju financijskog sistema. S jedne strane, želimo zajedničku Evropsku uniju i svi radimo na usklađivanju naših propisa s propisima EU–a i usklađivanju sa svim Baselskim inicijativama. S druge strane, brzi razvoj i promjene povezane s digitalizacijom financija postavljaju nove izazove ne samo pred BiH nego i svim zemljama svijeta. Fintek poremećaji, cyber-rizici, veliki podaci i korištenje umjetne inteligencije, blok-lanac, novi pružitelji usluga i kanali platnog sistema samo su neki od njih”,  konstatovao je Softić.

Novi rizici

Poručio je da svi trebaju biti oprezni pri rješavanju mogućih novih rizika i istovremeno omogućiti inovacijama promicanje financijske inkluzije, korisnost kupaca i općenito poboljšanje dobrobiti društva.

“Pronalaženje takve ravnoteže bit će glavni izazov pred nama. Postoji veliki prostor za poboljšanje trgovine između BiH i regija u fokusu Programa olakšavanja trgovine. Trgovina s drugim zemljama srednje i istočne Evrope veća je, posebno zbog sporazuma CEFTA, ali trebamo težiti boljoj trgovinskoj integraciji unutar regije, posebno u svijetlu globalnih trgovinskih sporova”, mišljenja je Softić.

Ove godine Program olakšavanja trgovine obilježava svoju 20 godišnjicu. Broj podržanih trgovinskih transakcija trenutno iznosi 23.000, koje premašuju 19 milijardi eura.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here