Okruženost digitalnim napravama povećava rizik od debljanja

45
Uzroci debljanja

Na poslu i kod kuće već smo odavno okruženi računarima, pametnim telefonima i satovima, tabletima, a rijetki su oni među nama koji na kafi s prijateljima ili tokom poslovnog sastanka ne pogledaju u mobitel i ne provjere neku od aplikacija koje koriste.

Slaba samokontrola

Istraživanje koje su proveli Univerzitet Rice u Houstonu, Dartmouth koledž u Hanoveru i Državni univerzitet Ohio u Columbusu pokazalo je da osobe koje najviše koriste digitalne naprave češće imaju problema s kilogramima, kao i da imaju slabiju samokontrolu. „Povećana izloženost telefonima, tabletima i drugim prenosnim napravama jedna je od najvećih promjena našeg okruženja u posljednjih nekoliko decenija, a istovremeno se dešava i porast gojaznosti“, naveo je autor istraživanja dr. Richard Lopez.

Lopez i njegov tim angažirali su 132 studenta starosti između 18 i 23 godine koji su odgovarali na pitanja o tome koliko često koriste digitalne naprave i koliko često prekidaju razgovore uživo da bi provjerili poruke na telefonu, pri čemu je otkriveno da osobe koje su i najovisnije o svojim napravama imaju veći indeks tjelesne mase od drugih.

Nezdrava hrana

U drugom istraživanju, tim je izabrao 72 učesnika iz prethodne studije koji su pristali da idu na magnetnu rezonancu kako bi im se snimila aktivnost mozga dok gledaju u niz slika koje su uključivale i slike nezdrave hrane. Snimci su otkrili da osobe koje neprestano u rukama imaju svoje mobitele i druge naprave intenzivnije reagiraju na slike nezdrave hrane.

Ističući da su potrebna dodatna istraživanja, Lopez i njegov tim naveli su da utvrđena veza jeste razlog da vjerujemo kako način na koji se odnosimo prema digitalnim medijima utiče na procese u našem mozgu, a što potom utiče na naše navike i zdravlje.

 

 

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here