Na upravljanje sa više od 350 milijardi dolara, u skladu sa novim principima, obavezalo se 60 investitora

Organizacije koje su usvojile Principe kolektivno su investirale više od 350 milijardi dolara u projekte sa pozitivnim ishodom i obavezale se da će tim sredstvima upravljati  u skladu sa Principima koji će se poštovati i kod svih budućih investicija

46
Svjetska banka

IFC, članica Grupe Svjetske banke,  objavila je da 60 investitora usvajaju Operativne principe za upravljanje pozitivnim utjecajem – tržišni standard za investiranje sa pozitivnim ishodom koje se oslanja ne samo na finansijsku dobit, već i na pozitivan utjecaj na okruženje koji investicija ostvaruje na disciplinovan i transparentan način. Principi će donijeti veću transparentnost, kredibilitet i disciplinu na tržištu uticajnog investiranja.

Tržišni standard

Organizacije koje su usvojile Principe kolektivno su investirale više od 350 milijardi dolara u projekte sa pozitivnim ishodom i obavezale se da će tim sredstvima upravljati  u skladu sa Principima koji će se poštovati i kod svih budućih investicija. Principi osiguravaju jasan zajednički tržišni  standard  za sve što predstavlja investiranje sa pozitivnim ishodom i rješava problem u vezi sa “impact washing” ili prikrivanjem stvarnih ciljeva kapitala investiranjeum u odgovorne projekte. IFC je predvodio proces izrade Principa, u  saradnji sa vodećim menadžerima, vlasnicima sredstava, razvojnim bankama i finansijskim institucijama, u okviru kojeg su organizovane tromjesečne javne konsultacije sa svim zainteresovanim stranama.

“Vjerujemo da sada postoji potencijal da investiranje sa pozitivnim ishodom postane dio glavnih tokova odlučivanja,” rekao je izvršni direktor IFC-a Philippe Le Houérou.

“Naše ambicije su velike – želimo da iznos sredstava kojima se upravlja sa ciljem stvaranja pozitivnog ishoda bude mnogo veći, jer nema vremena za gubljenje da bi se utrostručili iznosi koji se trenutno mjere milijardama.”
U novom izvještaju  „Kreiranje uticaja: Obećanje o investiranju  sa pozitivnim ishodom“  IFC procjenjuje da bi apetiti investitora u pogledu investicija sa pozitivnim ishodom mogli biti čak 26 triliona dolara. Ova procjena obuhvata pet triliona dolara na privatnim tržištima uključujući i privatni kapital, privatni  dug i rizični kapital te čak 21 trilion dolara u dionicama i obveznicama kojima se javno trguje.
Da bi se taj potencijal ispunio, investiranje sa pozitivnim ishodom, pored finansijske dobiti, investitorima mora da pruži transparentnu osnovu za obezbjeđivanje pozitivnih, mjerljivih društvenih uticaja njihovih investicija. Novi  Principi olakšavaju ovaj proces obezbjeđivanjem transparentnosti i dosljednosti u pogledu onoga šta su investicije kojima se upravlja radi uticaja kako bi se ojačalo povjerenje u tržište.
Međunarodna finansijska korporacija – IFC kao jedan od najstarijih i najvećih investitora sa fokusom na pozitivan ishod, pokazuje da je pored solidne finansijske dobiti moguće ostvariti i značajan razvojni utjecaj. U prosjeku, IFC je u periodu od 1988. do 2016. godine, ostvario povrat kapitala koji se lako može porediti sa prihodima zemalja u razvoju (prema MSCI indeksu).

Finansijska dobit

Principi se oslanjaju na iskustvo IFC-a u ulaganju u tržišta u razvoju kako bi se postigao snažan razvojni utjecaj i finansijska dobit. Oni odražavaju najbolje prakse u nizu javnih i privatnih institucija i integrišu utjecaj u sve faze životnog ciklusa investicije, uključujući: strategiju, nastanak i strukturiranje, upravljanje portfeljom, izlaz i nezavisnu verifikaciju. Principi pozivaju da se na godišnjem nivou izvještava o tome kako potpisnici provode principe, kao i da se vrši nezavisna verifikacija sistema upravljanja uticajem, čime se obezbeđuje kredibilitet za njihovo provođenje.

Među prvima koji su usvojili Operativne principe za upravljanje uticajem su:
1. IFC
2. Actis
3. Acumen Capital Partners
4. AlphaMundi Group
5. Amundi
6. AXA Investment Managers
7. Baiterek National Managing Holding JSC
8. Belgian Investment Company for Developing Countries (BIO)
9. Blue like an Orange Sustainable Capital
10. BlueOrchard Finance Ltd.
11. BNP Paribas Asset Management
12. Calvert Impact Capital
13. Capria Ventures
14. Cardano DevelopmentB.V. (ILX fund and TCX)
15. CDC Group plc.
16. CDP–CassaDepositi e Prestiti
17. COFIDES
18. Community Investment Management (CIM)
19. Cordiant Capital
20. Credit Suisse
21. DEG – Deutsche Entwicklungs- und Investitionsgesellschaft mbH
22. Development Bank of Latin America (CAF)
23. European Bank for Reconstruction and Development(EBRD)
24. European Development Finance Institutions (EDFI)
25. European Investment Bank  (EIB)
26. FinDev Canada
27. Finnfund
28. Flat World Partners
29. FMO – the Netherlands Development Finance Company
30. IDB Invest (Member of the Inter-American Development Bank)
31. IFC Asset Management Company (AMC)
32. IFU – Investment Fund for Developing Countries
33. Incofin Investment Management
34. Investisseurs&Partenaires – I&P
35. Islamic Corporation for the Development of the Private Sector, Member of IsDB Group
36. Kohlberg Kravis Roberts & Co. L.P.
37. LeapFrog Investments
38. LGT Impact
39. LGT Venture Philanthropy
40. MicroVest Capital Management
41. Multilateral Investment Guarantee Agency (MIGA)
42. Norfund
43. Nuveen
44. Obviam
45. Oesterreichische Entwicklungsbank AG (OeEB)
46. Overseas Private Investment Corporation (OPIC)
47. Partners Group
48. Phatisa
49. Proparco
50. Prudential Financial Inc.
51. responsAbility
52. STOA Infra & Energy
53. Swedfund
54. Swiss Infestment Fund for Emerging Markets (SIFEM)
55. The Rise Fund
56. The Rock Creek Group
57. UBS
58. Water.org
59. WaterEquity
60. Zurich Insurance Group Ltd.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here