Povreda zaustavila sjajnu seriju: Životni put Jusufa Nurkića

Jusuf Nurkić, bosanskohercegovački košarkaški reprezentativac i član NBA ekipe Portland Trail Blazers ove sezone neće moći dati maksimum uspjehu kluba zbog teške povrede

154
Povreda Jusuf Nurkić

Iako je NBA ekipa Portland Trail Blazers u dramatičnoj utakmici savladala Brooklyn Netse rezultatom 148:144 i pobjedom osigurala mjesto u play-offu, slavlja nije bilo jer je bosanskohercegovački košarkaški reprezentativac i član ove ekipe Jusuf Nurkić doživio tešku povredu. Nurkić je u utakmici sezone (32 poena, 16 skokova, pet asistencija), skoro dvije minute do kraja drugog produžetka zadobio prelom noge. Portland Trail Blazersi su sada pred izazovom jer će morati pronaći pravo rješenje pod obručem i zamjenu za bh. centra.

Profesionalni uspon

Nurkić je u profesionalnoj košarci od 2012. godine, a Evropu je napustio 2014. godine kada je izabran kao 16. pik na draftu od strane NBA tima Chicago Bulls. Uprkos skromnoj minutaži u prethodnim sezonama njegov talenat nije ostao neprimijećen. Košarkaška javnost u SAD imala je oprečna mišljenja o njegovom angažmanu, ali niko nije bio sasvim ravnodušan. Od devetnaestogodišnjaka se očekivalo da će u NBA tek pokazati svoj puni talenat, uz naporan rad i treniranje. Ekipa Bullsa ga je izabrala u svoje redove i odmah iste noći trejdovala Denver Nuggetsima.

Košarkaški klub Cedevita je od Nurkićevog prelaska u NBA zaradio 1,3 miliona eura, dio troškova su pokrili Nuggetsi,a ostatak sam Nurkić. Kako kaže  direktor Cedevite Krešimir Novosel, bosanskohercegovački košarkaš uopće nije imao izlaz u ugovoru na kraju sezone 2013./14., ali mu je klub odlučio izaći u susret uz povećanje odštetne klauzule. Ugovor sa Nuggetsima potpisao je 2014. godine uz godišnju plaću od 1.762.680 dolara za sezonu 2014./15. Debi na NBA terenu imao je 2018. godine u utakmici protiv Detroit Pistonsa u kojoj su Nuggetsi trijumfovali sa 89:79. Nurkić je postigao pet poena uz sedam skokova. Tokom januara i februara 2015. godine Jusuf je odigrao nekoliko odličnih partija uz upisan dabl-dabl skor. Prvu sezonu u NBA završio je sa 62 odigrane utakmice od čega je 27 puta bio član startne petorke. Na terenu je provodio u prosjeku 17,8 minuta uz postignutih 6,87 poena po utakmici. Poziv da učestvuje na egzibicionom meču NBA zvijezda u usponu (Rising Stars Challenge) dobio je 2015. godine, ali je ponudu odbio zbog privatnih razloga. Iste godine podvrgnut je operaciji kako bi sanirao povredu koljena koja mu je izvjesno vrijeme pravila problem i onemogućavala ga da da svoj puni doprinos igri Nuggetsa.

Nuggetsi su iskoristili mogućnost da Nurkićev ugovor produže za još dvije sezone. U sezoni 2015./16. bh. košarkaš zaradio je godišnju plaću od 1.842.000 dolara. Sezonu 2016./17. počeo je sa učinkom od 23 poena na utakmici protiv New Orleans Pelicansa. Te 2016. godine je na utakmici protiv Toronto Raptorsa ostvario učinak od 18 skokova, rekord karijere. Ipak, Nurkić je i dalje većinu utakmica počinjao na klupi dok je startni centar Nuggetsa već drugu sezonu bio Nikola Jokić. Zato je dva puta je reagirao zahtjevom da bude trejdovan u neki drugi tim. Nuggetsi su Nurkiću ispunili želju u februaru 2017. godine kada je trejdovan u ekipu Portland Trade Blazersa.

Iskustvo s fiskulture

Da će se profesionalno baviti sportom nije ni slutio kada ga je 2008. godine otkrio sportski agent EnesTrnovčević. Trnovčević je boravio u BiH i čitao u novinama o policajcu Harizu koji je sam savladao 14 napadača. Kada je još saznao da je policajac veoma visok i snažan odlučio je da ga mora upoznati i pitati ga da li ima sinove. Sportski agent je u Jusufu prepoznao odlične fizičke predispozicije. Iako je Nurkić košarku počeo trenirati kao četrnaestogodišnjak, znatno kasnije nego što je to uobičajeno za profesionalne sportiste, Trnovčević ga je uz dozvolu roditelja odveo u Sloveniju. Jedina veza koju je prethodno imao sa košarkom bila je kroz časove fizičkog vaspitanja. Prva ekipa za koju je zaigrao u Sloveniji bio je podmladak tima Zlatorog Laško 2009. godine. Zanimljivo je da je na prvoj probi za Laško odbijen, ali je nastavio raditi sa trenerom. Trud i napor koji je ulagao u igru i treninge bio ja nagrađen kada je 2012. godine otišao na kratku pozajmicu u košarkaški klub Union Olimpija u Beograd. U pet odigranih utakmica postizao je u prosjeku 18,8 poena uz 11 skokova. Po povratku u Sloveniju oprostio se od Zlatoroga, a nedugo potom počeo trenirati sa hrvatskom Cedevitom. U oktobru 2012. godine Nurkić je potpisao prvi profesionalni ugovor sa Cedevitom na period od 4 + 1 godinu. U sezoni 2012./13. Mladi košarkaš nije dobio mnogo prilike za igru ni u Cedeviti kod trenera Aleksandra Petrovića pa je na svoju inicijativu u januaru 2013. godine otišao na pozajmicu u redove Zadra gdje se nadao većoj minutaži. Petrović ga je na teren izvodio obično kada je utakmica rezultatski već bila odlučena. Novi trener Cedevite Jasmin Repeša Nurkiću je dao više prilike za dokazivanje, pa je u regionalnoj ABA ligi odigrao 28 utakmica, dok je u domaćem prvenstvu igrao na 15 mečeva. Statistika u ABA ligi je na kraju sezone pokazala da je u prosjeku na terenu boravio16,3 minute po utakmici uz 11,6 poena i 5,6 skokova. Sa Cedevitom je u sezoni 2013./14. osvojio i domaće prvenstvo i Kup Krešimira Ćosića. U ULEB-ovom Eurokupu u sezoni 2013./14. igrao je na 15 mečeva, na terenu je provodio u prosjeku 15,4 minuta po utakmici uz prosjek od 8,87 poena. Za FIBA nagradu nominovan je 2014. godine u kategoriji najboljih mladih igrača Starog kontinenta.

Zasjao u Portlandu

U Portland Trade Blazersima prvu utakmicu počeo je sa klupe. Već do kraja marta 2017. godine imao je sjajna izdanja uz dvocifrene brojke poena i skokova te je oborio rekord karijere sa 28 poena, 20 skokova, osam asistencija i šest blokada u utakmici protiv Philadelphie. Posljednji košarkaš u NBA ligi kome je to pošlo za rukom bio je čuveni Charles Barkley 1986. godine. U martu iste godine svom bivšem timu Nuggetsima “utrpao“ je 33 poena uz 16 skokova. Pratile su ga i povrede. Na utakmici protiv Houston Rocketsa Nurkić je zadobio napuknuće lisne kosti desne noge što je u tom trenutku značilo da je regularni dio sezone za njega završen. Sa terena je izostao tri sedmice i tako propustio sedam završnih utakmica i prve dvije utakmice plejof serije protiv Golden State Warriorsa.

Zaigrao je u trećoj utakmici playoffa i postigao dva poena i 11 skokova. Blazersi su izgubili i četvrtu utakmicu i tako završili sezonu. Nurkiću je sezona 2016./17. u redovima Blazersa bila odlična. Odigrao je 20 utakmica, od čega je 19 puta bio član startne petorke. Na terenu je provodio u prosjeku 29,2 minuta, a postizao je 15,2 poena po utakmici uz 10,35 skokova, 3,15 asistencijai 1,9 blokada. Novu 2017./18. sezonu naš košarkaš počeo je sa godišnjom plaćom od 2.947.304 dolara. Postao je standardni član startne petorke Blazersa. Redale su se utakmice na kojima je imao dvocifren učinak postignutih poena i skokova. Uprkos porazu protiv Nuggetsa u aprilu 2018. godine, Nurkić je svom bivšem timu ponovo ubacio 20 poena uz 19 skokova. Tokom ljetnje pauze u javnosti se nagađalo da li će Nurkić ostati u timu Blazersa ili tražiti novi angažman, ali sve je riješeno kada je na zvaničnoj stranici NBA lige objavljeno da košarkaš ostaje u Portlandu. Potpisao je novi ugovor prema kojem je dogovoreno da će za četiri godine zaraditi 48 miliona dolara. Potpisivanjem novog ugovora Nurkić je postao četvrti najbolje plaćen košarkaš u timu Portlanda i 29. najbolje plaćen centar NBA lige u sezoni 2018/19. Nurkić je igrao sjajnu sezonu, vjerovatno najbolju u NBA karijeri, čemu svjedoči i indeks korisnosti od 5,9, ali će Portland Trail Blazersi morati bez “Bosnian Beasta” (bosanska zvijer) u šesti uzastopni playoff. Od Nurkićevih ovosezonskih brojki (15,6 poena, 10,4 skokova, 3,2 asistencije) Blazersima će možda i više nedostajati njegov “x factor”. Mnogobrojne reakcije kolega iz NBA lige, kao i zvijezda iz ostalih sportova, svjedoče o tome koliko je Jusuf Nurkić omiljen, ne samo u svlačionici Portlanda. Nurkićevom povredom Portland će značajno oslabljen ući u doigravanje, a minute startnog centra Trail Blazersa trebali bi podijeliti Enes Kanter i Zach Collins.

 

 

 

 Povreda Jusuf Nurkić

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here