Održan prvi Shell tehnološki forum u BiH

Kreiramo budućnost zajedno!

308
Shell forum

Shell tehnološki forum, događaj koji je od izuzetne važnosti za BiH, održan je u četvrtak 4. aprila u hotelu Austria&Bosna u Sarajevu.

Ovaj forum se već nekoliko godina tradicionalno održava u drugim državama Evrope i Afrike, a sada je i bh. prijestolnica postala bogatija za još jedan vrhunski događaj na kojem su govorili stručnjaci iz oblasti tehnoloških inovacija i dostignuća.

Organizatori Shell tehnološkog foruma su kompanije Orbico, koja je inače generalni uvoznik Shell motornih ulja i maziva na području BiH, ali i drugih osam država regije, i Shell.

Zajednički nastup

„Lijepo je vidjeti da ključni igrači industrije nastupaju zajedno. Tehnološki forum je savršeno mjesto za razmjenu stručnosti i raspravu o zajedničkim izazovima. Shell maziva s inovativnim proizvodima i servisima mogu pomoći kompanijama da rade na svojim izazovima, te ih podržati u vođenju i planiranju operacija što je efikasnije moguće. Veliki distributeri su ključni za implementaciju Shell strategije u regijama u kojima Shell nema direktne operacije.

Ustvari, oni su ključna poluga u strategiji rasta Shell maziva. 

Počeli smo da implementiramo makro distributivni model još 2007. godine, a sada imamo 80 različitih velikih distributera na pet kontinenata koji upravljaju poslovanjem maziva u ime kompanije Shell. Orbico, naš službeni distributer u Bosni i Hercegovini, svakodnevno radi na zadovoljavanju potreba kupaca s inovativnim proizvodima i izvrsnosti u pružanju usluga. Shell se raduje nastavku rada s ovako profesionalnim partnerom”, rekao je Michal Reznik, account menadžer makro distributera na jugu za Shell maziva.

Cilj foruma bio je okupiti na jednom mjestu vrhunske stručnjake iz oblasti tehnoloških inovacija i dostignuća jedinstvene Shell Gas-to-Liquid (GTL) tehnologije, koja je nakon četrdeset godina razvojno-istraživačkog rada proizvedena u Shell tvornicama, tehnologije kojom se prirodni plin pretvara u visokokvalitetna tečna goriva, bazna ulja za maziva i druge tečne proizvode.

“Sve inovacije naše kompanije zasnivaju se na radu velikih centara za razvoj maziva širom svijeta, lociranih u Njemačkoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Kini i Japanu. Inovativnost i razvoj novih proizvoda kao i njihove primjene na čelu su Shell maziva. Naše naslijeđe u tehnologiji maziva je izuzetno snažno – proteže se na više od 70 godina. Također, više od 200 naših naučnika i inžinjera primarno je posvećeno istraživanju i razvoju maziva. Trenutno imamo preko 150 patenata za bazna ulja, maziva i masti, te pređemo milione milja terenskih ispitivanja svake godine. Shell Group ulaže gotovo 1,3 milijarde dolara u tehnologiju svake godine”, rekao je dr. Cem Ayaz, lider tehničkog tima za Shell maziva.

Učesnica Shell tehnološkog foruma bila je Andrea Gianaschi, marketing menadžerica makro distributera na jugu za Shell maziva.

Vrijednost brenda

“Kompanija Shell je veoma ponosna što naš B2B brend u Evropi povećava vrijednost brenda za 7% na 42,3 milijarde dolara. Uvođenjem koncepta ukupnih troškova vlasništva pomažemo različitim B2B kompanijama, koje posluju u različitim sektorima, da smanje ukupne troškove i povećaju profitabilnost. Nudimo i stručne tehničke usluge, dizajnirane da pomognu našim klijentima da poboljšaju svoje timove i povećaju svoju konkurentsku prednost, sada i u budućnosti”.

Na forumu su također govorili: Jasmin Kukuljac, komercijalni direktor Orbico BiH, Muhamed Hasanović, voditelj divizije Shell maziva u Orbico BiH, Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH, Vedran Sorić, menadžer prodaje u jugoistočnoj Evropi za Magneti Marelli, dr. Matthias Eggenstein, projekt lider za inovacije Shell maziva, Emir Kurtić, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, te Semir Musić, suosnivač digital agencije Lilium Digital.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here