USAID/Sweden FARMA II projekt-Novi grant za konkurentnost poljoprivrede

Predstavnicima udruženja, zadruga i kompanija predstavljene su smjernice kako da uspješno apliciraju na grantove USAID/Sweden FARMA II projekta

104
Farma II dodatni grant

USAID i Vlada Švedske  putem FARMA II projekta omogućili su organizacijama iz sektora poljoprivrede dodatni grant fond u vrijednosti  tri miliona dolara – istaknuto je u Vanjskotrgovinskoj komori BiH na informativnom sastanku o mogućnostima i proceduri dodjele tih sredstava.

Predstavljenje smjernice

Predstavnicima udruženja, zadruga i kompanija predstavljene su smjernice kako da uspješno apliciraju na grantove USAID/Sweden FARMA II projekta.

Vrijednost pojedinačne  aplikacije predviđena je u rasponu od 2.000 do maksimalno 50.000 američkih dolara (protuvrijednost u KM), rok za podnošenje aplikacija je 19. april, a aplikacije sa većim brojem korisnika će dobiti više bodova. Ključni ciljevi podržanih aktivnosti trebaju biti povećanje prodaje i/ili izvoza, a jedan od prioriteta ovog poziva je certifikacija privatnih i javnih institucija.

Poziv je, kako je istaknuto, namijenjen isključivo organizacijama iz privatnog sektora, ali korisnici podrške mogu biti i javne institucije (n primjer vezano za certifikaciju ili studijska putovanja).

Direktorica Sektora privrede Vanjskotrgovinske komore BiH Ognjenka Lalović izjavila je da podrška poput ove znači mnogo za konkurentnost sektora poljoprivrede.

“Vanjskotrgovinska komora BiH, koja predstavlja privrednike u BiH, također je učestvovala na određenim grantovskim projektima putem kojih smo uspjeli da damo svoj doprinos što se tiče poboljšanja konkurentnosti i izvoza, a ujedno i promocije bh. potencijala na sajmovima u inostranstvu. Putem osam sajmova koje smo organizovali u kooperaciji u protekle tri godine prezentovali smo oko 50 kompanija, a također smo nedavno predstavili tri sektorska kataloga izvoznika, gdje je prikazano gotovo 200 kompanija”, istakla je Lalović.

Šef USAID/Sweden FARMA II projekta Bill Mays izjavio je da ovim pozivom FARMA II nastoji ojačati konkurentnost privatnog sektora na domaćem i stranim tržištima, putem angažmana konsultanata, certifikacije kvaliteta, organizacije studijskih putovanja, B2B sastanaka i promotivnih skupova i drugo.

Bolja konkurentnost

“Želimo ohrabriti sve pružaoce poslovnih usluga da apliciraju na ovaj poziv i podrže organizacije iz sektora poljoprivrede da poboljšaju svoju konkurentnost, što će dovesti do povećanja prodaje, odnosno izvoza”, kazao je Mays.

Opća zadruga „Sloga“ Zavidovići, kako je kazao njen direktor Halil Muharemović, baštini tradiciju nekadašnjeg zadrugarstva i u ovom projketu vide priliku za napredak.

“Dobili smo projekt ekonomsko osnaživanje žena kroz proizvodnju i preradu ljekovitog bilja i meda jer kod nas je poznato da muškarci samo pričaju o poljoprivredi dok žene rade i donose rezultate. Ovaj projekt je mogao dati rezultate uz dobru materijalnu i stručnu pomoć ovih organizacija – naveo je Muharemović, te dodao da šansu posebno treba dati mladim ljudima koji imaju znanje da bi na ovakvim projketima stekli i iskustvo”, dodao je Muharemović.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here