USAID Diaspora Invest: Otvoren poziv za dodjelu 50.000 KM bespovratnih sredstava

Uslov je da kompanije nisu starije od tri godine, te da su dijelom ili u potpunosti u vlasništvu investitora iz bosanskohercegovačke dijaspore, ili da imaju dokazivu trajnu poslovnu vezu ostvarenu preko članova bh. dijaspore

209
Bespovratna sredstva Diaspora Invest

Otvoren je četvrti javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava u sklopu aktivnosti USAID Projekta “Diaspora Invest“.

Riječ je o grant programu koji podržava mala i srednja preduzeća. Uslov je da kompanije nisu starije od tri godine, te da su dijelom ili u potpunosti u vlasništvu investitora iz bosanskohercegovačke dijaspore, ili da imaju dokazivu trajnu poslovnu vezu ostvarenu preko članova bh. dijaspore, saopćeno je iz ovog USAID-ovog projekta.

Približiti proceduru

Poziv je otvoren od 26. februara do 1. aprila, a sama aplikacija i detalji poziva mogu se pronaći na www.grant.diasporainvest.ba. Info sesije, putem kojih se žele približiti procedure i uslovi poziva, održat će se u Jajcu 4. marta, Bihaću i Cazinu 5. marta, Sanskom Mostu 6. marta, Mostaru 7. marta, Livnu 8. marta, Banjoj Luci 11. marta, Brčkom i Bijeljini 12. marta, Trebinju 13. marta, na Palama 14. marta i u Sarajevu 18. marta.

U manje od dvije godine USAID Projekt “Diaspora Invest” podržao je 34 kompanije kroz grant program, te je odobreno 1.134.000 KM u vrijednosti grantova. Ključni kriteriji izbora su planirana nova radna mjesta i visina investicije koja će se realizovati u okviru implementacije projekta. Grantovi se odobravaju u iznosu do 50.000 KM, uz obavezu ulaganja u projekt vlastitim doprinosom, i to najmanje u odnosu 1:1, od čega 50 posto može biti negotovinski doprinos investitora.

Ograničena odgovornost

Iz USAID Projekta “Diaspora Invest” pozivaju sve zainteresirane da prisustvuju info sesijama, te obrate pažnju na sve uslove.

“Podnosioci zahtjeva moraju ispuniti osnovne kriterije o vezi kompanije sa dijasporom, starosti registrovanog preduzeća te pravnom statusu – preduzeća moraju biti registrirano kao društvo sa ograničenom odgovornošću ili dioničko društvo. Također, vrijedi napomenuti da će za predselekciju biti prihvatljive i kompanije koje su tek u procesu registracije”, zaključuju iz USAID Projekta “Diaspora Invest“.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here