ASA Finance povećava udio u Privrednoj banci Sarajevo

Društvo ASA Finance je nedavno kupilo udio u PBS-u od 10 posto koji je prodalo društvo Badeco Adria.

165

ASA Prevent grupacija preko svoje finansijske divizije ASA Finance povećava vlasnički udio u Privrednoj banci Sarajevo (PBS).

Društvo ASA Finance je nedavno kupilo udio u PBS-u od 10 posto koji je prodalo društvo Badeco Adria (izdvojeno duhansko poslovanje Fabrike duhana Sarajevo). Taj procentualni udio smanjen je na 7,7 posto nakon obavljene konverzije prioritetnih dionica u redovne.

Posljednjih dana, ASA Finance dodatno je povećao udio u PBS-u na 9,1 posto.

Trgovina dionicama Privredne banike Sarajevo pojačana je u posljednje vrijeme, pa je tako u petak na vanberzanskom tržištu obavljena kuproprodaja 4.773 dionice u vrijednosti od 462.981,00 KM.

ASA grupacija je još od prije nekoliko mjeseci u pregovorima o preuzimanju Vakufske banke, gdje je većinski vlasnik Badeco Adria sa 73,2 posto, a krajem godine društvo ASA Finance podnijelo je Konkurencijskom vijeću BiH prijavu koncentracije u kojoj navodi da namjerava steći većinsku kontrolu u ovoj banci.

Međutim, do realizacije posla, barem za sada, nije došlo, a ASA Finance, sudeći prema posljednjim potezima, pokazuje interes za preuzimanje Privredne banke Sarajevo.

Očigledno da ASA Prevent ima ambicije da posjeduje jaču banku koja će biti konkurentnija na tržištu nego što je to sada.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here