Potpisan Ugovor o koncesiji za izgradnju i korištenje HE ‘Foča’ i ‘Paunci’

Đokić je naglasio da je obaveza „Elektroprivrede RS“ da formira koncesiono preduzeće koje će stupiti u ugovorni odnos s „Elektroprivredom Srbije“, s ciljem izgradnje ovih energetskih objekata

24
Foča i Paunci

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i v.d. generalnog direktora „Elektroprivrede RSLuka Petrović potpisali su Ugovor o dodjeli koncesije za izgradnju i korištenje hidroelektrana „Foča“ i „Paunci“ na rijeci Drini, u općini Foča.

Realizacija projekta

Nakon potpisivanja ugovora istaknuto je da je Republika Srbija dala značaj ovom energetskom projektu i iskazala interes da učestvuje u izgradnji pomenutih hidroelektrana, što je potvrđeno i na posljednjoj zajedničkoj sjednici Mješovitog energetskog komiteta Srbije i RS, saopćeno je iz entitetskog resornog ministarstva.

Đokić je naglasio da je obaveza „Elektroprivrede RS“ da formira koncesiono preduzeće koje će stupiti u ugovorni odnos s „Elektroprivredom Srbije“, s ciljem izgradnje ovih energetskih objekata i dodao da će način realizacije projekta i dalji koraci biti usaglašeni na narednoj sjednici Vlada RS i Srbije.

Procijenjena vrijednost

Procijenjena instalirana snaga hidroelektrane “Foča” je 44,15 megavata, a hidroelektrane “Paunci” 43,21 megavat.

Ukupna procijenjena vrijednost ovih investicija iznosi oko 245 miliona eura.

Koncesija je dodijeljena na period od 50 godina, a hidroelektrane će biti izgrađene najkasnije u periodu od šest godina od dana potpisivanja ugovora.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here