Potpisan Sporazum o potencijalno najvećoj investiciji u USK

Radi se o projektu koji garantuje najveću koncesionu naknadu u USK, a njegova vrijednost je oko 120 miliona KM

52

Predstavnici Vlade Unsko-sanskog kantona (USK) i “Ivicom Consulting“ d.o.o. Zagreb potpisali su Sporazum o dodjeli koncesije za korištenje građevinskog zemljišta za istraživanje, građenje i korištenje vjetroelektrana na lokalitetu k.o. Teočak u Bihaću.

Radi se o projektu koji garantuje najveću koncesionu naknadu u USK, a njegova vrijednost je oko 120 miliona KM.

Testna faza

“Uzevši u obzir da uopšte govorimo o drugom vjetroparku u Bosni i Hercegovini, ovo je zaista ohrabrujuće za sve nas na području kantona. Nadamo se da će testna faza potvrditi ogroman potencijal, te da ćemo u Bihaću zaista i dobiti vjetropark. Mislim da je suvišno govoriti šta bi to značilo za privredni razvoj ovog dijela države”, rekao je premijer USK Mustafa Ružnić.

Direktor “Ivicom Consulting“ d.o.o. Zagreb Dinko Čondić istakao je kako će početna faza ispitivanja potencijala i mogućnosti trajati oko godinu.

Osiguravanje neovisnosti

“To je neophodni vremenski period kako bismo prikupili sve podatke, bez kojih ne možemo zainteresirati banke i ostale investitore. Već smo radili na brojnim ovakvim projektima u regionu, uključujući Podveležje u BiH. Na osnovu tog iskustva, moram reći da sam optimističan i kada je u pitanju projekt u Bihaću”, dodao je Čondić.

Ministar privrede USK Nijaz Kadirić napomenuo je da bi se izgradnjom ovog vjetroparka snage 40 MW, osim najveće koncesione naknade, osigurala i neka vrsta neovisnosti kada je u pitanju proizvodnja električne energije.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here