Šarović: Bit će pokrenuta incijativa za smanjenje carina na električne i hibridne automobile

BiH je na začelju zemalja u regionu i cijeloj Evropi kada je riječ o upotrebi automobila na električni i hibridni pogon

63
Mirko Šarović

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Mirko Šarović izjavio je u srijedu da će ovo ministarstvo pokrenuti inicijativu za smanjenje carinskih stopa na nove automobile uvezene iz EU koji koriste električni i hibridni pogon, te nova ekološki prihvatljiva vozila.

Dobri efekti

“Proces je priveden kraju i Ministarstvo je odlučilo da ovu odluku uputi u proceduru Vijeću ministara”, rekao je Šarović u Sarajevu i dodao da bi odluka trajala godinu, a mogla bi se produžavati ako se pokažu dobri efekti.
Prema njegovim riječima, cilj ove odluke bila bi promocija korištenja i prodaje ove vrste automobila, koji bi doprinijeli smanjenju zagađenja zraka.
“BiH je na začelju zemalja u regionu i cijeloj Evropi kada je riječ o upotrebi automobila na električni i hibridni pogon”, naglasio je Šarović.
On je naveo da je u 2017. godini u BiH registrovano 18 takvih automobila, dok se u EU godišnje proda više od milion.

Preseljenje proizvodnje

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić istakao je da bi donošenje ovakve odluke bilo put da neka od svjetskih kompanija za automobilske dijelove preseli dio proizvodnje u BiH, što bi imalo ekonomske efekte.
Lazo Šinik iz Privredne komore Republike Srpske rekao je da postoji višestruka opravdanost za donošenje odluke o smanjenju carina za vozila na električni i hibridni pogon.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here