Izvršne presude ili… „papir“ (…ili zašto nam je prioritet uspostaviti efikasne mehanizme naplate dugovanja prema izvršnim sudskim presudama)

Ako znamo da je vrijeme novac, a pri tome dodajte još i ozbiljne iznose koji su najčešće u pitanju kada se radi o dugovanjima, eto najvećeg dijela odgovora zašto nas ozbiljni investitori zaobilaze

60
Aida Delić

Imate li vi, dragi moji, nenaplaćenih potraživanja, sa sve urednim izvršnim sudskim presudama, koja niste realizirali godinu, dvije ili više. Teško da bi se u Bosni i Hercegovini mogla naći ozbiljna kompanija koja ne čeka naplatu nekog dugovanja po nekoliko godina, sa uredno završenom sudskom procedurom.

Nedavno mi je direktor jedne firme ispričao kako je njegov advokat nazvao dužnika da ga podsjeti na izvršnu sudsku presudu, a dužnik mu odgovorio da tu presudu (taj „papir“) upotrijebi umjesto toilet- papira.

Još prošle godine je direktor Federalne uporave za inspekcijske poslove u razgovoru za Business Magazine rekao kako nisu u mogućnosti naplatiti 65 miliona KM po izvršnim presudama. Imali smo priliku čuti i priču o tome kako su rokovi za izvršenje presuda u BiH ugrozili višemilionsku nabavku opreme za jednu kompaniju u BiH, jer je isporučilac na pregovore došao sa informacijom (tačnom) da u našoj zemlji privredni sudski sporovi traju po pet-šest godina i to u situaciji kada imate potpisan i ovjeren ugovor sa jasno definiranim pravima i obavezama.

Ako znamo da je vrijeme novac, a pri tome dodajte još i ozbiljne iznose koji su najčešće u pitanju kada se radi o dugovanjima, eto najvećeg dijela odgovora zašto nas ozbiljni investitori zaobilaze.

Postoje ugovori, postoje zakoni, postoje presude, izvršne pride, jedino što nema mehanizma za efikasnu naplatu potraživanja. U Švicarskoj npr. naplata potraživanja ide automatizmom, ne platite nakon druge opomene koju vam šalje sud, dolaze sudski izvršitelji i prodaju imovinu kompanije. Najčešće u iznosu duga, a ne stvarne vrijednosti imovine.

I to je pitanje kojim se ozbiljno trebaju pozabaviti donosioci odluka. Da država (dobro, dobro entiteti, kantoni ili ko već) uspostavi efikasne mehanizme naplate dugovanja. Ovako, godine prolaze, dugovi se gomilaju, a oni koji ih stvaraju mogu mirno spavati, hodati, voziti se u skupim automobilima (čija vrijednost nerijetko prelazi vrijednost duga koji imaju). Onu, drugu vrstu naplate dugovanja (koja uključuje kriminalni milje) ne želimo ni razmatrati. Što ne znači da je pojedinci ne razmatraju? Vrlo ozbiljno…

 

 

PREKOAida Delić
IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here