Ocjena poslovnog ambijenta 2018. godine: Suad Ećo, direktor Ećo Company

Izražena siva ekonomija, koja godinama ne može da se smanji i stavi pod kontrolu, jedan je od izazova sa kojim se svakodnevno susrećemo

154
Ećo Company

Kako ocjenjujete poslovni ambijent u BiH tokom 2018. godine uopće?

Kada analiziramo rezultate, možemo reći da je 2018. godinu obilježio period stabilnosti,  nastavljen je i trend rasta industrijske proizvodnje u odnosu na prethodnu godinu, rast obima proizvodnje bio je praćen i povećanjem broja zaposlenih u realnom sektoru, a što se toga tiče, imamo razlog da budemo optimistični u vezi sa pravcem ekonomskog razvoja. Ipak, dalje, neophodne reforme su pred nama, što će također donijeti pozitivan razvoj u relevantnim oblastima poslovanja koje duže vrijeme stagniraju. Također, treba nastaviti sa reformama kako bi došlo do unapređenja poslovnog ambijenta”.

Finalni proizvod

S kojim izazovima u poslovanju ste se susretali u prethodnoj godini?

Izražena siva ekonomija, koja godinama ne može da se smanji i stavi pod kontrolu, jedan je od izazova sa kojim se svakodnevno susrećemo. Godinama nailazimo na probleme sa kojima se susreće ova grana, a to je nedostatak kvalitetne sirovine. U BiH imamo veliki problem, a to je da proizvođači finalnih proizvoda ne mogu na tržištu doći do dovoljno kvalitetne sirovine, a za svoje proizvode imaju obezbijeđeno tržište. Također je nephodno što prije donijeti pravednije kriterije raspodjele drvne sirovine i konačno usvojiti Zakon o šumama koji je bio spreman uz eventualne neke manje izmjene što bi zasigurno doprinijelo daljem razvoju drvne industrije kao jedne od najperspektivnijih grana privrede”.

Investicije i zapošljavanja

Koji je to najprioritetniji ekonomski potez koji bi nova vlast trebala preduzeti s ciljem poboljšanja poslovnog ambijenta?

Privrednici i u našoj zemlji imaju ogromne namete, što ugrožava ekonomski i privredni razvoj. Uglavnom se to odnosi na preveliku poresku osnovicu i visoke doprinose. Takav odnos već je doveo do odliva radne snage, manjeg zapošljavanja i niskih plaća. Treba uvesti poticaje i olakšice firmama koje imaju kapacitet za nove investicije i nova zapošljavanja”.

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here