Ocjena poslovnog ambijenta 2018. godine: Branimir Muidža, direktor Tvornice cementa Kakanj

Napredak nije postignut zbog kontinuirane političke nestabilnosti, komplikovane administrativne strukture, obimne birokracije i nedovoljno poticajnog poslovnog okruženja

272
Branimir Muidža

Kako ocjenjujete poslovni ambijent u BiH tokom 2018. godine uopće?

Poslovni ambijent u BiH tokom protekle godine nije se umnogome promijeno u odnosu na prethodne. Poslovno okruženje veoma je nepredvidivo, što umanjuje mogućnost privlačenja investicija. Napredak nije postignut zbog kontinuirane političke nestabilnosti, komplikovane administrativne strukture, obimne birokracije i nedovoljno poticajnog poslovnog okruženja. Faktori koji su najviše uticali na poslovanje kompanija su nepredvidivost porezne politike, neujednačeno postupanje inspekcijskih organa te politička nestabilnost. Slično tome, na lokalnom nivou obimna birokracija i neefikasnost administracije te visoki parafiskalni nameti identifikovani su kao najveće prepreke za ulaganje. Makroekonomski pokazatelji biti će znatno bolji kada, odnosno ukoliko se provedu nužne reforme koje će rezultirati rastom, ublažavanjem negativnog demografskog trenda i boljim standardom građana”.

Neefikasan sustav

S kojim izazovima u poslovanju ste se susretali u prethodnoj godini?

BiH je perspektivna zemlja čije kompanije imaju tradiciju uspješnog učešća u mnogobrojnim međunarodnim projektima širom svijeta. Pored toga, BiH ima dosta pozitivnih finansijskih olakšica za poslovanje, poput stabilne valute, niže stope poreza na dobit i PDV-a. Ipak, u poslovnom smislu najveći izazov predstavlja kompliciran, neefikasan i ogroman administrativno-birokratski sustav oslonjen na nacionalne podjele, što ne omogućava razvoj realnog sektora. Uočljivo je da veliki problem predstavlja zapravo nepropisna i neujednačena implementacija zakona i drugih propisa te često mijenjanje odredbi, što izaziva pravnu nesigurnost, koja je jedan od glavnih uslova za uspješna ulaganja u zemlju. Čak i kada postoje dobra zakonska rješenja, ona se vrlo često ne provode u praksi. Izostanak većih građevinskih radova koji su najavljeni značio je i niži stupanj iskorištenja kapaciteta”.

Poboljšati ambijent

Koji je to najprioritetniji ekonomski potez koji bi nova vlast trebala preduzeti s ciljem poboljšanja poslovnog ambijenta?

Barijere i vlast u BiH su ono od čega zavisi da li će poslovne ideje ugledati svjetlo dana, kako bi investitori bez problema mogli upravo ovdje realizirati svoje ideje. Za konkretna ulaganja potrebno je otkloniti barijere na koje ukazujemo i poboljšati politički i poslovni ambijent. Zahvaljujući Bijeloj knjizi i Poslovnom barometru, koje godinama objavljuje Vijeće stranih investitora, kroz otvoreni dijalog kontinuirano pružamo inpute vlastima u BiH koje su to prepreke sa kojima se ulagači svakodnevno susreću i ujedno nudimo konkretne preporuke i rješenja na koji način iste prepreke prevladati, a sve sa ciljem stvaranja povoljnijeg, predvidivog i stabilnog poslovnog ambijenta, kao i stvaranja uslova za privlačenje direktnih stranih investicija. Očekujemo političku odlučnost, konkretnije i hrabrije ekonomske mjere, a svaka nova odluka i porezno rješenje treba biti povoljnije po kompanije. Jačanje vladavine prava u pogledu bržih promjena postojećih zakona kao i usvajanje novih zakona u drugim oblastima koje imaju uticaja na strana ulaganja glavni su prioriteti koje bi vlade trebale razmotriti u cilju unaprjeđenja ambijenta. Što je država stabilnija, što više pruža predvidjiv i poticajan porezni okvir, to će biti atraktivnija za ulaganje i razvoja”.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here