BM istražuje: Prijavu elektronske usluge UIO nije podnijelo 3.339 poreskih obveznika

UIO će morat po službenoj dužnosti za sve takve poreske obveznike izvršiti razrez poreske obaveze, obračunati naknadni teret prinude u iznosu od 5 posto i zakonsku zateznu kamatu koja iznosi 0,04 posto svakog dana zakašnjenja

256
Ratko Kovačević

Rok za prijave na elektronske usluge Uprave za indirektno oporezivanje BiH istekao je 31. decembra prošle godine, a više od 3.000 privrednika nije podnijelo zahtjev za registraciju.

Udar na džepove

Iz Uprave za indirektno oporezivanje odlučili su progledati kroz prste i produžiti taj rok do kraja januara te najavili da slijedi udar na džepove svima koji do tada ne izvrše prijavu.

“Prema podacima kreiranim iz Sistema ePorezi na dan 14. januar 2019. godine, UIO je izvršio registraciju 42.977 primarnih korisnika elektronskih usluga UIO. Na isti dan 3.339 poreskih obveznika nije izvršilo registraciju primarnog korisnika za elektronske usluge. Od tog broja, 2.738 još nije podnijelo prijavu za registraciju putem ePortala UIO”, kaže za Business Magazine glasnogovornik UIO Ratko Kovačević.

Naknadni teret

Prema njegovim riječima, UIO će morat po službenoj dužnosti za sve takve poreske obveznike izvršiti razrez poreske obaveze, obračunati naknadni teret prinude u iznosu od 5 posto i zakonsku zateznu kamatu koja iznosi 0,04 posto svakog dana zakašnjenja.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here